Μόνο Από τη Σλοβακία Λαμβάνει Πλέον Αέριο για τις Δικές της Ανάγκες η Ουκρανία (Χάρτης)

Μόνο Από τη Σλοβακία Λαμβάνει Πλέον Αέριο για τις Δικές της Ανάγκες η Ουκρανία (Χάρτης)
energia.gr
Δευ, 14 Σεπτεμβρίου 2015 - 15:27
Εντύπωση προκάλεσε η πρόσφατη «έκρηξη» του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ενάντια στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προχώρησαν σε συμφωνία με τη Gazprom για τον αγωγό Nord Stream 2, τη στιγμή που μόνο η χώρα του διευκολύνει την Ουκρανία στο να εισάγει ποσότητες αερίου για τη δική της κατανάλωσης. Οι αγορές αερίου μέσω Ρωσίας έχουν σταματήσει, αν και η Ουκρανία συνεχίζει να είναι «χώρα διέλευσης» για το αέριο που διοχετεύει η Μόσχα προς τους Ευρωπαίους πελάτες της

Εντύπωση προκάλεσε η πρόσφατη «έκρηξη» του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ενάντια στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προχώρησαν σε συμφωνία με τη Gazprom για τον αγωγό Nord Stream 2, τη στιγμή που μόνο η χώρα του διευκολύνει την Ουκρανία στο να εισάγει ποσότητες αερίου για τη δική της κατανάλωσης. Οι αγορές αερίου μέσω Ρωσίας έχουν σταματήσει, αν και η Ουκρανία συνεχίζει να είναι «χώρα διέλευσης» για το αέριο που διοχετεύει η Μόσχα προς τους Ευρωπαίους πελάτες της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίτσο χαρακτήρισε την συμφωνία που υπέγραψαν η E.ON, η BASF / Wintershall, η OMV, η ENGIE και η Royal Dutch Shell με το ρωσικό κρατικό κολοσσό ως «προδοσία» που θα κοστίσει στην Ουκρανία και την Σλοβακία δισεκατομμύρια ευρώ: «Έχουν προδώσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ – τη Σλοβακία – και κινούνται ενάντια στις πολιτικές συζητήσεις με την Ουκρανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τη στιγμή που, όπως τονίζει ο Σλοβάκος πρόεδρος, «εδώ και μήνες, υπήρξαν οι συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την ανάγκη να βοηθήσουμε την Ουκρανία να παραμείνει μια χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου, να την βοηθήσουμε κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες».

Αν και όπως δείχνει ο χάρτης της Ukrantransgaz, του διαχειριστή του συστήματος αερίου της Ουκρανίας, αγωγοί διπλής ροής υπάρχουν και στα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία και την Πολωνία (με δυναμικότητα ροής προς την Ουκρανία 1,5 και 5,5 bcm ετησίως αντίστοιχα), η Σλοβακία παραμένει η μόνη χώρα που στέλνει στα ανατολικά της σύνορα αέριο προερχόμενο από τις αγορές της ΕΕ, με τεχνική δυναμικότητα ροής 15 bcm ετησίως προς την Ουκρανία, τη στιγμή που, μόνο για τον επόμενο χειμώνα, το Κίεβο υπολογίζεται ότι χρειάζεται 19 bcm, ενώ τον Αύγουστο διέθετε στις υπόγειες αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις μόνο 13 bcm. Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει αποκαλέσει την πρακτική της αντίστροφης ροής ως «παράνομη».

Εξάλλου, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν την Παρασκευή τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να ξαναρχίσουν σύντομα οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν διακοπεί από τις αρχές Ιουλίου. Όπως όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, ο νέος γύρος τριμερών συνομιλιών θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το εξειδικευμένο σάιτ ICIS, η Ρωσία παραδίδει ποσότητες στα hubs αερίου της ΕΕ, μέσω άλλων οδών που παρακάμπτουν την Ουκρανία, οδηγώντας σε αυξανόμενη υπολειτουργία τις υποδομές του Κιέβου.