Οι Ρώσοι Διατυπώνουν Εκτιμήσεις για τα Αποθέματα Υδρογονανθράκων της Περιοχής που Διεκδικούν στην Αρκτική

Οι Ρώσοι Διατυπώνουν Εκτιμήσεις για τα Αποθέματα Υδρογονανθράκων της Περιοχής που Διεκδικούν στην Αρκτική
energia.gr
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2015 - 12:57
Σε 447 εκατ. τόνους πετρελαίου και 10,142 tcm υπολογίζουν οι Ρώσοι τα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην δικαιοδοσία της χώρας τους. Τις παραπάνω εκτιμήσεις ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός ενέργειας της Ρωσίας, Κίριλ Μολόντσωφ. Η ανακοίνωση ακολουθεί την υποβολή αιτήματος στον ΟΗΕ, τον περασμένο μήνα, για επέκταση της υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική

Σε 447 εκατ. τόνους πετρελαίου και 10,142 tcm υπολογίζουν οι Ρώσοι τα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην δικαιοδοσία της χώρας τους. Τις παραπάνω εκτιμήσεις ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός ενέργειας της Ρωσίας, Κίριλ Μολόντσωφ. Η ανακοίνωση ακολουθεί την υποβολή αιτήματος στον ΟΗΕ, τον περασμένο μήνα, για επέκταση της υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία υπέβαλε στις 4 Αυγούστου και επισήμως στα Ηνωμένα Έθνη αίτημα για την επέκταση του εξωτερικού ορίου της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική κατά περισσότερα από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ρωσικό αίτημα συνοδευόταν από τον ισχυρισμό ότι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν τα δικαιώματά της στον τεράστιο φυσικό πλούτο του Αρκτικού Ωκεανού. Στο ρωσικό αίτημα περιλαμβάνεται και διεκδίκηση εδαφικής κυριαρχίας επί της υποθαλάσσιας κορυφογραμμής Λομονόσοφ, η οποία εκτείνεται και σε εδάφη που, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες ανήκουν και στον Καναδά και τη Γροιλανδία (η οποία αποτελεί κτήση της Δανίας).

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του αναπληρωτής Υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, σε πρώτη φάση μπορούν να αντληθούν 7,652 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου και 66,932 tcm αερίου, ενώ οι ποσότητες της Αρκτικής αποτελούν το 60% όλων των αποθεμάτων της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της Ρωσίας θα φτάσει τους 50 εκατ. τόνους ετησίως ως το 2035, εκ των οποίων οι 33 εκατ. τόνοι θα προέρχονται από την Αρκτική. Το 2020, η παραγωγή στην Αρκτική θα κυμαίνεται σε 3 εκατ. τόνους ετησίως.