Αλβανικός Τύπος: Ενδιαφέρον Από Shell και Delek για Χερσαία Οικόπεδα Υδρογονανθράκων (Χάρτης)

Αλβανικός Τύπος: Ενδιαφέρον Από Shell και Delek για Χερσαία Οικόπεδα Υδρογονανθράκων (Χάρτης)
energia.gr
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2015 - 16:42
Παράταση ως τις 15 Οκτωβρίου 2015 έλαβε η υποβολή των προσφορών για τα χερσαία οικόπεδα 5, C και Panaja (Αυλώνα), με την υπ’ αριθμ. 170 / 10.07.2015 απόφαση του Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας (βλ. χάρτη). Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρον για τα εν λόγω οικόπεδα έχουν εκδηλώσει η ολλανδοβρετανική Shell και ο ισραηλινός όμιλος Delek

Παράταση ως τις 15 Οκτωβρίου 2015 έλαβε η υποβολή των προσφορών για τα χερσαία οικόπεδα 5, C και Panaja (Αυλώνα), με την υπ’ αριθμ. 170 / 10.07.2015 απόφαση του Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας (βλ. χάρτη). Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρον για τα εν λόγω οικόπεδα έχουν εκδηλώσει η ολλανδοβρετανική Shell και ο ισραηλινός όμιλος Delek.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να αναζητήσουν απ’ ευθείας τις απαραίτητες πληροφορίες (θεσμικό πλαίσιο και τους όρους που διέπουν την υποβολή της αίτησης), στην αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της AKBN http://akbn.gov.al/negotiation-procedures-for-free-oil-gas-exploration-blocks/?lang=en



πηγή χάρτη: ιστοσελίδα Εθνικής Αρχής Φυσικών Πόρων της Αλβανίας (AKBN)

Παράλληλα, στις αρχές Αυγούστου το Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών για την εκχώρηση δικαιωμάτων στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων στα χερσαία οικόπεδα 4 και Dumre.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν η 15η Ιουλίου.2015. Οι εταιρείες που αναδείχθηκαν νικήτριες είναι οι αγγλο-ολλανδική «Shell Upstream Albania» και η καναδική «Petromanas Albania» για το οικόπεδο 4 και η «Navitas Petroleum Limited» (του ισραηλινού ομίλου Delek) για το Dumre (κοντά στο Elbasan). Η Α/Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων (ΑΚΒΝ) ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τις ανωτέρω εταιρείες σχετικά με τους βασικούς όρους των συμφωνιών που θα υπογραφούν. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Petromanas και Shell έχουν, ήδη, από κοινού, δικαιώματα έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων στα χερσαία οικόπεδα 2 και 3, ενώ η Petromanas είχε, στο παρελθόν, στα οικόπεδα D και E.