Τριπλάσιες Παραγγελίες σε Σχέση με Πέρυσι Δέχονται οι Γερμανοί Κατασκευαστές Φωτοβολταϊκού Εξοπλισμού

Τριπλάσιες Παραγγελίες σε Σχέση με Πέρυσι Δέχονται οι Γερμανοί Κατασκευαστές Φωτοβολταϊκού Εξοπλισμού
energia.gr
Τετ, 16 Σεπτεμβρίου 2015 - 11:35
Παρά το πολύ μέτριο φετινό ξεκίνημα, ο γερμανικός κλάδος κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σημείωσε «άλμα» κατά 52% στο τζίρο από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους, θεωρείται ότι η Γερμανία κάλυψε πάνω από το μισό της παγκόσμιας ζήτησης εξοπλισμού

Παρά το πολύ μέτριο φετινό ξεκίνημα, ο γερμανικός κλάδος κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σημείωσε «άλμα» κατά 52% στο τζίρο από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους, θεωρείται ότι η Γερμανία κάλυψε πάνω από το μισό της παγκόσμιας ζήτησης εξοπλισμού.

Συγκριτικά, μάλιστα, με το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τη VDMA, τη Γερμανική Ομοσπονδία Μηχανικών, οι παραγγελίες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, αγγίζοντας τις επιδόσεις-ρεκόρ του δεύτερου εξαμήνου του 2011. Αν και δεν αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς, η VDMA ανακοίνωσε ότι το 41% του γερμανικού εξοπλισμού φ/β πωλήθηκε στην Ασία, το 26% στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη το 17%, ενώ η γερμανική αγορά απορρόφησε το 16% των πωλήσεων.

«Η κατάσταση των παραγγελιών της γερμανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκού μηχανολογικού εξοπλισμού μάς δίνει κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Κορυφαίοι κατασκευαστές επενδύουν πάλι σε λύσεις στην τεχνολογία και την παραγωγή. Συνεπώς, αναμένουμε να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες», σχολιάζει στο pv- magazine ο Florian Wessendorf, εκτελεστικός διευθυντής του τομέα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού της VDMA.

Συνολικά, η Ανατολική Ασία θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αγορά για τους Γερμανούς κατασκευαστές, με 46% του συνολικού τους τζίρου, και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 31%, η Γερμανία με 13% και η υπόλοιπη Ευρώπη με 11%.

Ως προς το είδος των παραγγελιών, το 60% αφορούν εξοπλισμό παραγωγής φ/β κυψελών, ενώ το 19% αφορά πολυσιλικόνη και wafer. Ο εξοπλισμός thin film και ο κρυσταλλικός εξοπλισμός συστημάτων υποστήριξης αντιστοιχούν στο 13% και το 8%, των πωλήσεων αντίστοιχα.

Μολονότι ο αντίκτυπος από τα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ κατά του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού από Κίνα και Ταϊβάν εξακολουθεί να επθρεάζει την παγκόσμια, αλλά και τη γερμανική ειδικότερα, αγορά του κλάδου, ο Peter Fath, εκτελεστικός διευθυντής της RCT Solutions GmbH και Πρόεδρος του τομέα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού της VDMA, δηλώνει στο pv- magazine ότι «ο πελάτες μας έχουν αποδεχθεί την κατάσταση», καθώς άλλοι έχουν αλλάξει έδρα και άλλοι έχουν συστήσει σε άλλες περιοχές νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, παρά το μεγάλο μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι Γερμανοί κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, η VDMA παραδέχεται ότι ο ανταγωνισμός, ιδίως εκ μέρους των Ασιατών κατασκευαστών, γίνεται όλο και πιο έντονος.