Ρωσία: Αλλαγές στην Κατάρτιση του Προϋπολογισμού Λόγω της Πτώσης των Τιμών του Πετρελαίου

Ρωσία: Αλλαγές στην Κατάρτιση του Προϋπολογισμού Λόγω της Πτώσης των Τιμών του Πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 17 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:30
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου υποχρέωσαν τη ρωσική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αρχές της στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Θα περιοριστεί πλέον σε χρονικό ορίζοντα ενός μόνο έτους και όχι σε τριετή, όπως προηγουμένως

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου υποχρέωσαν τη ρωσική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αρχές της στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Θα περιοριστεί πλέον σε χρονικό ορίζοντα ενός μόνο έτους και όχι σε τριετή, όπως προηγουμένως.

Η απόφαση της προσωρινής μετάβασης στον προϋπολογισμό του ενός έτους και της παραίτησης από τον δημοσιονομικό κανόνα ήταν προϊόν της μεγάλης αβεβαιότητας στην οικονομία, ανέφερε στην έκθεσή του ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο δημοσιονομικός κανόνας, ο οποίος ίσχυε επισήμως από το 2013, είχε διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο: Η κυβέρνηση υπολόγιζε τη μέση τιμή του πετρελαίου κατά τα προηγούμενα έτη και όλα τα έσοδα που έμπαιναν στον προϋπολογισμό από τις πιο υψηλές τιμές του πετρελαίου, έπρεπε να πηγαίνουν στο Αποθεματικό Ταμείο. 

Φέτος ο κανόνας αυτός δεν λειτούργησε, καθώς η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από το υπολογιζόμενο επίπεδο που είχε ορίσει η κυβέρνηση και ήταν στα 96 δολάρια το βαρέλι. 

Η δεύτερη πτυχή του δημοσιονομικού κανόνα ήταν ο περιορισμός των κρατικών δαπανών. Ο μέγιστος όγκος τους υπολογιζόταν με βάση το συνολικό ποσό των εσόδων (στα πλαίσια της υπολογιζόμενης τιμής του πετρελαίου) συν το δημοσιονομικό έλλειμμα, ύψους όχι άνω του 1% του ΑΕΠ.

(Πηγή: "Η Σύγχρονη Ρωσία")