O OΠΕΚ προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα αυξηθούν με ρυθμό μεγαλύτερο από 5 δολάρια ετησίως και θα διαμορφωθούν στα 80 δολάρια το βαρέλι ως το 2020, όπως ανέφεραν πηγές από το πετρελαϊκό καρτέλ στο Reuters
O OΠΕΚ προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα αυξηθούν με ρυθμό μεγαλύτερο από 5 δολάρια ετησίως και θα διαμορφωθούν στα 80 δολάρια το βαρέλι ως το 2020, όπως ανέφεραν πηγές από το πετρελαϊκό καρτέλ στο Reuters. 

Oι πηγές υποστήριξαν ότι τα νούμερα προέρχονται από μια αναθεωρημένη έκθεση στρατηγικής που συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα από εκπροσώπους του ΟΠΕΚ στην Βιέννη.

Σύμφωνα με την έκθεση η παραγωγή από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα διαμορφωθεί στα 58,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως το 2017, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. 

Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% τον προηγούμενο χρόνο ακολουθώντας τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να υπερασπιστεί το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά έναντι των ανταγωνιστών όπως το αμερικάνικο σχιστολιθικό πετρέλαιο. Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένουν αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς, καθώς οι τιμές υποχωρούν.

Αλλά ακόμα και αν οι αγορές αρχίσουν να ισορροπούν λόγω των επιπτώσεων των χαμηλών τιμών στους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, oι τιμές εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2030 με 2040. 

Η δεκαετία του 2030-40 θα είναι η πρώτη που το μερίδιο αγοράς του οργανισμού θα αυξηθεί στο 40% από το 33% που βρίσκεται σήμερα.