Θα Χαθούν 10.000 Θέσεις Εργασίας στο Λονδίνο Από τις Μειώσεις που Προτείνει ο Κάμερον στα Φ/Β, Λέει ο Εκκεντρικός Δήμαρχος

Θα Χαθούν 10.000 Θέσεις Εργασίας στο Λονδίνο Από τις Μειώσεις που Προτείνει ο Κάμερον στα Φ/Β, Λέει ο Εκκεντρικός Δήμαρχος
energia.gr
Παρ, 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 13:00
Ο εκκεντρικός και αμφιλεγόμενος δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον, έστρεψε τα βέλη του ενάντια στην κυβέρνηση Κάμερον για την πρόσφατη πρότασή της να περικόψει τις ταρίφες στα φωτοβολταϊκά έως και κατά 87% από 1ης Ιανουαρίου 2016

Ο εκκεντρικός και αμφιλεγόμενος δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον, έστρεψε τα βέλη του ενάντια στην κυβέρνηση Κάμερον για την πρόσφατη πρότασή της να περικόψει τις ταρίφες στα φωτοβολταϊκά έως και κατά 87% από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Ο Τζόνσον, που θεωρείται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του σημερινού πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών, στην «Ώρα του Δημάρχου» αυτή τη βδομάδα δήλωσε «πολύ προβληματισμένος» από τις προτάσεις περικοπών στις επιδοτούμενες τιμές στον δυναμικό τομέα των φωτοβολταϊκών της Βρετανίας:

«Είμαι προβληματισμένος από τις πιθανές κυβερνητικές περικοπές στα feed-in tariffs. Συζητάμε με τα μέλη όλων των αντιπροσωπευτικών ενώσεων της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στο Λονδίνο», δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι το επιτελείο του εξετάζει τις πιθανές συνέπειες των προτάσεων. Ο ίδιος θεωρεί ότι στο Λονδίνο μπορεί να χαθούν μέχρι και 10.000 θέσεις εργασίας αν οι προτάσεις της κυβέρνησης Κάμερον υιοθετηθούν. «Τα ηλιακά πάνελ πρέπει να γίνουν φθηνότερα, που είναι, πιστεύω, ο λόγος που η κυβέρνηση μειώνει τα feed-in tariffs… αλλά νομίζω ότι θα ήταν λάθος αν οι περικοπές οδηγήσουν σε διακοπή των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά, γιατί ξεκάθαρα ο κλάδος έχει πολλά, πολλά ελκυστικά στοιχεία».

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας, που δημοσιοποιήθηκαν στις 27 Αυγούστου, από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα ισχύσουν οι εξής επιδοτούμενες τιμές ανά κατηγορία:

· 0 -10kW: 1,63 πέννες ανά kWh (αντί 12,47 πέννες/kWh για φ/β <4 kW σήμερα)

· 10-50kW: 3.69 πέννες ανά kWh (αντί 11,30 πέννες /kWh για φ/β 4 έως 50kW σήμερα)

· 50-250kW: 2.64 πέννες ανά kWh (αντί 9.63 πέννες /kWh (50-150 kW) και 9,21 πέννες /kWh (150-250kw))

· 250-1,000kW: 2.28 πέννες ανά kWh (αντί 5.94 πέννες /kWh για την κατηγορία 250kW-5MW)

· 1,000kW: 1.03 πέννες ανά kWh (αντί 5.94 πέννες /kWh σήμερα).

Ήδη η κυβερνητική πρόταση έχει συγκεντρώσει τις αντιδράσεις της βιομηχανίας του κλάδου: χθες η Εμπορική Ένωση Ηλιακής Ενέργειας (STA) της Βρετανίας και 44 άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο – ανάμεσά τους μεγάλες εταιρείες όπως η Panasonic, Lightsource, Ikea και η DuPont, αλλά και ΜΚΟ όπως η Greenpeace – σε κοινή τους δήλωση καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.

Τα ίδια τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δείχνουν ότι αν οι προτάσεις εφαρμοστούν όπως, έχουν ανακοινωθεί, από 1ης Ιανουαρίου 2016, θα χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας στη χώρα. Επιπλέον μελέτη της Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( REA) δείχνουν πως το όφελος από τα μέτρα μπορεί να αποδειχθεί ασήμαντο λόγω των απωλειών εσόδων που αφορούν τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους εισοδήματος, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τα οποία θεωρείται πως θα είναι υψηλότερα από την εξοικονόμηση που υπόσχονται οι προτάσεις του Υπουργείου.

Αλλά και ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Χίλαρυ Μπενν Hilary Benn, δήλωσε ότι «οι πολύ σημαντικές περικοπές που προτείνει η σημερινή κυβέρνηση πιθανόν να κοστίσουν σε θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην πράσινη οικονομία».