EU PVSEC 2015: Έως 50% η Μείωση του Κόστους της Παραγόμενης Ενέργειας Από Φωτοβολταϊκά Έως το 2030

EU PVSEC 2015: Έως 50% η Μείωση του Κόστους της Παραγόμενης Ενέργειας Από Φωτοβολταϊκά Έως το 2030
energia.gr
Παρ, 18 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:26
Ολοκλήρωσε σήμερα, Παρασκευή, τις εργασίες του το 31ο Συνέδριο και Έκθεση Ευρωπαϊκής Φωτοβολταϊκής και Ηλιακής Ενέργειας ( European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition - EU PVSEC 2015) που πραγματοποιήθηκε στο CCH Congress Center του Αμβούργου

Ολοκλήρωσε σήμερα, Παρασκευή, τις εργασίες του το 31ο Συνέδριο και Έκθεση Ευρωπαϊκής Φωτοβολταϊκής και Ηλιακής Ενέργειας ( European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition - EU PVSEC 2015) που πραγματοποιήθηκε στο CCH Congress Center του Αμβούργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών πάνω από το 50 % των συμμετεχόντων στο EU PVSEC 2015 προέρχονται από τον χώρο της έρευνας και ανάπτυξης ενώ το 40% περίπου από τον μηχανολογικό τομέα. Η EU PVSEC (European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition), ο μεγαλύτερος συνεδριακός και εκθεσιακός θεσμός του κλάδου των φωτοβολταϊκών στον κόσμο, λειτουργεί ως πλατφόρμα όπου οι επαγγελματίες του χώρου ανταλλάσσουν απόψεις και ενημερώνονται σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις, τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και τις προοπτικές ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Ο Προεδρεύων του φετινού συνεδρίου EU PVSEC, Δρ.-Ing. Stefan Rinck, CEO της SINGULUS TECHNOLOGIES, και Μέλος του Βασικού Εκτελεστικού Συμβουλίου της VDMA, της Γερμανικής Ομοσπονδία Μηχανικών, VDMA, τόνισε ότι το σταθμισμένο κόστος ενέργειας της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. «Αναμένουμε μείωση κατά 30-50% από το 2014 έως το 2030. Για εμένα είναι φανερό ότι τα φωτοβολταϊκά θα έχουν μια καλή ευκαιρία να είναι η πιο φθηνή μορφή παραγωγής ενέργειας σε πολλές χώρες τις ερχόμενες δεκαετίες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Προγράμματος του EU PVSEC Technical Programme Chairman, Δρ. Nigel Taylor, από το Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνει ότι: «Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συνεχίζει να παρουσιάζει καινοτομίες με γρήγορο ρυθμό. Φέτος ακούσαμε για άλλη μία χρονιά καινοτόμες μελέτες από ερευνητές για νέες ανακαλύψεις τόσο σε κυψέλες πυριτίου και φωτοβολταϊκά thin film. Επίσης, οι πρόοδοι αυτές έχουν μεταφραστεί σε βιομηχανικά προϊόντα. Ξεχώρισε επίσης ένα υβριδικό σχέδιο που συνδυάζει κυψέλες υψηλής αποδοτικότητας με εξοπλισμό πυριτίου για υπέρβαση του φράγματος του 40% της μετατροπής ενέργειας σε άμεση ηλιοφάνεια. Τέλος, πάνω από 40% από τα επιστημονικά papers που παρουσιάστηκαν αφορούν επιδόσεις λειτουργίας, ανάπτυξη φ/β προϊόντων και αγορών».

Τέλος, ο Δρ. Heinz Ossenbrink, του Institute for Energy and Transport JRC, της Κομισιόν τόνισε κατά το κλείσιμο των εργασιών του φετινού EU PVSEC: «Η πιο συνετή χρήση ενέργειας σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη και μία επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη ηγείται πλέον στην ολοκλήρωση του δικτύου και θα πρέπει να εκμεταλλευθεί πλήρως τα επιτεύγματα για τα κτήρια σχεδόν μηδενικών απωλειών ενέργειας. Πρέπει επίσης να σχεδιάσουμε εκ νέου την αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και να αλλάξουμε τις βέλτιστες διοικητικές πρακτικές ανά την Ευρώπη».

Το επόμενο 32ο Συνέδριο και Έκθεση EU PVSEC θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου του 2016 στο Μόναχο, στο ICM International Congress Center Munich ενώ θα συστεγαστεί με την Intersolar Europe.