Η ρωσική κυβέρνηση συζητά τρόπους να αντιμετωπίσει το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί αν η τιμή του αργού πέσει στα 30 δολ. το βαρέλι κατά το επόμενο έτος, όπως μετέδωσε χθες η ρωσική εφημερίδα RBC, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Το σενάριο αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης προεδρεύοντος του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται δύο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές

Η ρωσική κυβέρνηση συζητά τρόπους να αντιμετωπίσει το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί αν η τιμή του αργού πέσει στα 30 δολ. το βαρέλι κατά το επόμενο έτος, όπως μετέδωσε χθες η ρωσική εφημερίδα RBC, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Το σενάριο αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης προεδρεύοντος του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται δύο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Η τιμή του πετρελαίου έχει κρίσιμη σημασία για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, που υπό κανονικές συνθήκες αντλεί τα μισά έσοδά του από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι οι τιμές πετρελαίου θα κυμανθούν στα 52 δολ. το βαρέλι το 2015 και στα 55 δο.. το βαρέλι το 2016.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Αναπληρωτής της χώρας δήλωσε ότι σε περίπτωση που η τιμή του αργού πέσει κάτω από τα 40 δολ. το βαρέλι, από τα 50 δολ. περίπου σήμερα, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου πιθανόν να μειωθεί.

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1% χθες, Δευτέρα, καθώς μειώθηκε ο ρυθμός εξορύξεων στις ΗΠΑ, και, σύμφωνα με τους αναλυτές, σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου αξίας 1,5 τρις δολ. κρίθηκαν μη οικονομικές σε τιμές 50 δολ. το βαρέλι και κάτω.