Η Ρουμανία ίσως σταματήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το 2016 λόγω της μείωσης της κατανάλωσης των μεγάλων βιομηχανικών πελατών, όπως ανακοίνωσε η ANRE, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας

Η Ρουμανία ίσως σταματήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το 2016 λόγω της μείωσης της κατανάλωσης των μεγάλων βιομηχανικών πελατών, όπως ανακοίνωσε η ANRE, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας.

«Εκτιμάται ότι τον επόμενο χρόνο η Ρουμανία θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές, καθώς η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει πλήρως την κατανάλωση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση της αγοράς φυσικού αερίου που διεξήγαγε η ANRE», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αρχής.

Η Ρουμανία δεν έχει εισαγάγει καθόλου φυσικό αέριο από τον Απρίλιο, ενώ σταδιακά από το 2008 μειώνεται και το μερίδιο των εισαγωγών αερίου στη συνολική κατανάλωση.

Η ANRE εκτιμά ότι το 2015 η κατανάλωση θα ανέλθει συνολικά στα 11 bcm, με τις εισαγωγές να καλύπτουν το 3% του συνόλου. Το 2008 το μερίδιο των εισαγωγών ήταν σημαντικά μεγαλύτερο, στο 25%.

Η μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου συνδέεται με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ οι οριακές εισαγωγές χρησιμεύουν για τις ανάγκες εξισορρόπησης σε περιόδους χειμερινού ψύχους, όπου το αποθηκευμένο αέριο δεν μπορεί να διοχετευθεί σε κανονικές συνθήκες πίεσης, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ANRE.

Για να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης στα 1,7 bcm, οι λειτουργοί μπορούν να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες αν το επιθυμούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχής.

Η προαναγγελία της διακοπής των εισαγωγών έρχεται καθώς δύο συμβόλαια αποθήκευσης δυναμικότητας από δύο διαφορετικούς αγωγούς διέλευσης πρόκειται να λήξουν το 2016 και το 2023 αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ANRE Niculae Havrilet.