«Όχι στη Συνέχιση των Κυρώσεων στα Κινεζικά Φ/Β», Διαμηνύουν στην Κομισιόν 21 Ευρωπαϊκές Ενώσεις

«Όχι στη Συνέχιση των Κυρώσεων στα Κινεζικά Φ/Β», Διαμηνύουν στην Κομισιόν 21 Ευρωπαϊκές Ενώσεις
energia.gr
Τρι, 22 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:14
Να αρθούν οι κυρώσεις κατά των κινεζικών φωτοβολταϊκών ζητούν από την Κομισιόν 21 Ευρωπαϊκές φωτοβολταϊκές ενώσεις, που αντιπροσωπεύουν 19 κράτη-μέλη. Τα μέτρα αφορούν την ελάχιστη τιμή εισαγωγής, κυρώσεις αντιντάμπινγκ και δασμούς κατά των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά πάνελκαι κυψέλες που εισάγονται από την Κίνα

Να αρθούν οι κυρώσεις κατά των κινεζικών φωτοβολταϊκών ζητούν από την Κομισιόν 21 Ευρωπαϊκές φωτοβολταϊκές ενώσεις, που αντιπροσωπεύουν 19 κράτη-μέλη. Τα μέτρα αφορούν την ελάχιστη τιμή εισαγωγής, κυρώσεις αντιντάμπινγκ και δασμούς κατά των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά πάνελκαι κυψέλες που εισάγονται από την Κίνα.

Την σχετική επιστολή συνυπογράφουν φωτοβολταϊκές ενώσεις από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, καθώς και η SolarPower Europe Europe (πρώην European Photovoltaic Industry Association - EPIA).

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SolarPower, James Watson, «η επιστολή των εθνικών φωτοβολταϊκών ενώσεων προς τον Επίτροπο Μάλστρομ καθιστά σαφές ότι ο ευρωπαϊκός φ/β κλάδος θέλει την παύση ισχύος των κυρώσεων στα τέλη του 2015, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί».

Ο Watson προσθέτει ότι «οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι όλες οι κυρώσεις κατά της Κίνας πρέπει να πάψουν να υφίσταται όπως είχε προγραμματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί έχουν επιβληθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2013 στις κινεζικές εισαγωγές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και έχουν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, όπου ο ρυθμός εγκατάστασης φ/β στην Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Σημειωτέον, μόλις 7 GW εγκατεστημένης φ/β ισχύος διέθετε η Ευρώπη το 2014.