Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον των αρχών αεροπορικής ασφάλειας της Γερμανίας, και συγκεκριμένα για το σύστημα ανανέωσης των αδειών των πιλότων, δήλωσε την Τετάρτη (23 Σεπτεμβρίου) πηγή εξοικειωμένη με το θέμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον των αρχών αεροπορικής ασφάλειας της Γερμανίας, και συγκεκριμένα για το σύστημα ανανέωσης των αδειών των πιλότων, δήλωσε την Τετάρτη (23 Σεπτεμβρίου) πηγή εξοικειωμένη με το θέμα.

Η Επιτροπή θα πει στη Γερμανία ότι οι πρακτικές ανανέωσης της άδειας που ισχύουν σήμερα δεν είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία της ΕΕ, διότι δίνουν προτεραιότητα στους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής έναντι της ασφάλειας για τους πιλότους που θέλουν να διατηρήσουν τις άδειες λειτουργίας τους, επεσήμανε η πηγή.

Το θέμα ήρθε στο φως στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν ο 27χρονος συγκυβερνήτης Andreas Lubitz «οχυρώθηκε» μέσα στο πιλοτήριο και έριξε το αεροσκάφος της Germanwings που πετούσε από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ στις γαλλικές Άλπεις, σκοτώνοντας και τους 150 επιβαίνοντες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας είχε βρει κάποια θέματα με την αρχή πολιτικής αεροπορίας της Γερμανίας, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων πριν από τη συντριβή.

Ενώ η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει μερικά από τα θέματα, τα προβλήματα παραμένουν, είπε η πηγή. Εάν η Γερμανία δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Επιτροπής, θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μετά τη συντριβή, αποκαλύφθηκε ότι ο Lubitz είχε διακόψει την εκπαίδευση πιλότων λόγω μιας περιόδου σοβαρής κατάθλιψης, εγείροντας ερωτήματα για το αν οι ιατρικοί έλεγχοι των μελών του πληρώματος από τις ρυθμιστικές αρχές ασφάλειας των πτήσεων και των αεροπορικών εταιρειών είναι αρκετά αυστηροί.

Αλλά η μητρική Germanwings, Lufthansa, έχει πει ότι κατά την επανάληψη της εκπαίδευσης, πέρασε όλες τις ιατρικές εξετάσεις και πάλι.

(EurActiv με Reuters)