Η Ρωσία συμφώνησε να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο πλαίσιο συμφωνίας που έκλεισε αργά την Παρασκευή (25 Σεπτεμβρίου) με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο συνομιλιών που επισκιάστηκε από την ουκρανική διαμάχη

Η Ρωσία συμφώνησε να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο πλαίσιο συμφωνίας που έκλεισε αργά την Παρασκευή (25 Σεπτεμβρίου) με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο συνομιλιών που επισκιάστηκε από την ουκρανική διαμάχη.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ενέργειας, Maroš Šefčovič, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προκαταρκτική συμφωνία συνιστά ένα «σημαντικό βήμα» για να εξασφαλίσει η Ουκρανία προμήθειες φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και η Ευρώπη συνεχή παροχή φυσικού αερίου.

«Εμείς απλά μονογράψαμε μια τριμερή συμφωνία για τον επερχόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Šefčovič μετά από σχεδόν έξι ώρες συνομιλιών με τον ρώσο και ουκρανό υπουργό Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι «όλοι οι τεχνικές λεπτομέρειες συμφωνήθηκαν» και ορίστηκε το πλαίσιο, αλλά επιβεβαίωση και επίσημη υπογραφή της πλήρους συμφωνίας θα απαιτήσει ξεχωριστή διαδικασία.

«Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία σύντομα θα επιβεβαιωθεί και θα εφαρμοστεί ομαλά», χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα νωρίτερα στο Twitter «σημαντικό επίτευγμα».

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Volodymyr Demchyshyn, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι «εμπορικές προϋποθέσεις ήταν αποδεκτές» και ότι αναμένει η συμφωνία να υπογραφεί σύντομα.

«Η Ουκρανία επιβεβαίωσε σε αυτό το έγγραφο την ικανότητά της να εξασφαλίζει την αδιάλειπτη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς τους εταίρους της στην ΕΕ», είπε.