Βουλγαρία: Η Shell Αναλαμβάνει Έρευνες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου σε Πεδίο στη Μαύρη Θάλασσα

Βουλγαρία: Η Shell Αναλαμβάνει Έρευνες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου σε Πεδίο στη Μαύρη Θάλασσα
energia.gr
Τετ, 30 Σεπτεμβρίου 2015 - 10:45
Η Shell Exploration and Production, θυγατρικής της ολλανδικής πετρελαϊκής Shell, επελέγη για να αναλάβει τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πεδίο 1-14 του μπλοκ Silistar στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Η Shell πρόκειται να επενδύσει 18,6 εκατ. ευρώ σε ερευνητικές εργασίες, ενώ θα καταβάλλει επιπλέον στο βουλγαρικό κράτος 4,9 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου

Η Shell Exploration and Production, θυγατρικής της ολλανδικής πετρελαϊκής Shell, επελέγη για να αναλάβει τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πεδίο 1-14 του μπλοκ Silistar στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Η Shell πρόκειται να επενδύσει 18,6 εκατ. ευρώ σε ερευνητικές εργασίες, ενώ θα καταβάλλει επιπλέον στο βουλγαρικό κράτος 4,9 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου.

Το συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί ένα μήνα μετά την έγκρισή του από την κυβέρνηση.

Το μπλοκ Silistar καλύπτει μία έκταση 6.893 τ.χλμ.

Η απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας έρχεται μετά την έναρξη διαδικασίας υποβολής προσφορών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τον περασμένο Απρίλιο, στα πετρελαϊκά πεδία 1-14 Silistar και 1-22 Teres, στη Μαύρη Θάλασσα. Η διάρκεια ισχύος των αδειών θα είναι πενταετής, όπως είχε τότε ανακοινώσει του Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Στην ίδια ανακοίνωση, το Υπουργείο εξέφραζε την προσδοκία ότι η διαδικασία θα προσείλκυε το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, δεδομένου ότι ήδη, στο παρακείμενο πεδίο Ασπαρούχ, διεξάγουν έρευνες η γαλλική Total, η ισπανική Repsol και η αυστριακή OMV.

Νωρίτερα χθες, εξάλλου, η οικονομική εφημερίδα της Σόφιας, Capital Daily, δημοσίευσε δηλώσεις της Υπουργού Ενέργειας της χώρας, Τεμένουσκα Πέτκοβα, σύμφωνα με τις οποίες η Shell ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για το 1-14 Silistar, ενώ δεν υπήρξε καμία προσφορά για το 1-22 Teres.