Για Πρώτη Φορά Αναλαμβάνει Έρευνες στο Εξωτερικό η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Αιγύπτου

Για Πρώτη Φορά Αναλαμβάνει Έρευνες στο Εξωτερικό η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Αιγύπτου
energia.gr
Πεμ, 1 Οκτωβρίου 2015 - 15:55
Για πρώτη φορά θα διεξαγάγει έρευνες έξω από τα σύνορά της η Αίγυπτος, καθώς υπέγραψε σχετική συμφωνία που αφορά παραχώρηση στο Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου χθες, Τετάρτη, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας υπέγραψε σχετική συμφωνία με την Kuwait Energy, για την παραχώρηση του 10% που η τελευταία κατέχει στην Βασόρα του νοτίου Ιράκ

Για πρώτη φορά θα διεξαγάγει έρευνες έξω από τα σύνορά της η Αίγυπτος, καθώς υπέγραψε σχετική συμφωνία που αφορά παραχώρηση στο Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου χθες, Τετάρτη, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας υπέγραψε σχετική συμφωνία με την Kuwait Energy, για την παραχώρηση του 10% που η τελευταία κατέχει στην Βασόρα του νοτίου Ιράκ.

«Η συμφωνία ανοίγει περιθώρια για τον πετρελαϊκό τομέα στην εξεύρεση πηγών πετρελαίου εκτός Αιγύπτου για πρώτη φορά, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων κρατών», αναφέρει στη δήλωσή του ο Tarek al-Mullah και προσθέτει:

«Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για τη εξασφάλιση ενεργειακών προμηθειών από το εξωτερικό, ώστε η Αίγυπτος να καλύψει μερικώς τις ανάγκες της εσωτερικής της αγοράς». Η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί από καθαρό εξαγωγέα ενέργειας σε καθαρό εισαγωγέα, καθώς η εγχώρια παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διερευνά εναλλακτικές ώστε να μπορέσει η χώρα να υπερβεί τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες.

Η παραγωγή στο πρώτο πηγάδι της παραχώρησης στο νότιο Ιράκ, το Fayhaa 1, αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη. Υπολογίζεται ότι αρχικά θα παράγει 5.000 βαρέλια ημερησίως, με τον αριθμό να αναμένεται να φτάσει τα 150.000 βαρέλια το 2020-2021.