Ανεξάρτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι έχουν διαπιστώσει οτι ορισμένες συσκευές τηλεόρασης της Samsung στην Ευρώπη φαίνεται να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια σε συνθήκες επίσημων ελέγχων σε σύγκριση με την κανονική τους χρήση, εγείροντας ερωτήματα για το εάν είναι ρυθμισμένες για να εξαπατούν τους έλεγχους ενεργειακής απόδοσης

Ανεξάρτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι έχουν διαπιστώσει οτι ορισμένες συσκευές τηλεόρασης της Samsung στην Ευρώπη φαίνεται να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια σε συνθήκες επίσημων ελέγχων σε σύγκριση με την κανονική τους χρήση, εγείροντας ερωτήματα για το εάν είναι ρυθμισμένες για να εξαπατούν τους έλεγχους ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα ερευνήσει οποιαδήποτε καταγγελία για εξαπάτηση των ελέγχων και έχει δεσμευθεί να θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς στους ελέγχους ενεργειακής απόδοσης, ώστε να τεθούν εκτός νόμου η χρήση των λεγόμενων "συσκευών εξαπάτησης" σε τηλεοράσεις ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Samsung έχει αρνηθεί της κατηγορίες. Παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί λογισμικό που αλλάζει την επίδοση των τηλεοράσεων της κατά τη διάρκεια των ελέγχων, αλλά υποστηρίζει ότι είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου χαρακτηριστικού ενεργειακής απόδοσης που μπαίνει σε λειτουργία και κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τη διαδικασία των δοκιμών.

Η ενεργειακή σήμανση των τηλεοράσεων βασίζεται στη μέτρηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια προβολής ενός δεκάλεπτου βίντεο, το οποίο περιέχει μία ποικιλία από αργά και γρήγορα κινούμενες εικόνες, σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας.

Στην εν λόγω υπόθεση, μελέτη από την κοινοπραξία ComplianTV, ενέπλεξε την Samsung, υποστηρίζοντας ότι μία LCD τηλεόρασή της παρουσίασε σχεδόν τη μισή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (39 Watt), σε σχέση με τη συνηθισμένη (70 Watt) μόλις άρχισε να τρέχει το τεστ.