Οι Αποφάσεις για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα Διαμορφώσουν την Τιμή του Πετρελαίου Θέρμανσης

Οι Αποφάσεις για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα Διαμορφώσουν την Τιμή του Πετρελαίου Θέρμανσης
energia.gr
Δευ, 5 Οκτωβρίου 2015 - 08:34
Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά. Η τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί από τα 0,65 - 0,86 ευρώ το λίτρο, περίπου, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά. 

Η τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί από τα 0,65 - 0,86 ευρώ το λίτρο, περίπου, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Σημειώνεται ότι εφέτος είναι πολύ πιθανή η μείωση του επιδόματος θέρμανσης ή η μείωση του αριθμού των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης είχε «ανοίξει» στο 1 ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, αν ο ΕΦΚ μειωθεί στα επίπεδα του 2011 (0,06 ευρώ/λίτρο), τότε, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η τιμή θα υποχωρήσει έως τα 0,65 ευρώ/λίτρο. Μολονότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων από μία τέτοια απόφαση, ωστόσο το κενό θα αναπληρωθεί από την αύξηση της κατανάλωσης.

Εφόσον διατηρηθεί αμετάβλητος ο ΕΦΚ (0,23/λίτρο), τότε η τιμή διάθεσης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 0,86 ευρώ το λίτρο. 

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, που προβλέπει τη μείωση του ΕΦΚ στα 0,10 ευρώ/λίτρο, οπότε σε αυτή την περίπτωση η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στα 0,70 ευρώ το λίτρο.