Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της CNPC βρίσκεται με την κινεζική κρατική πετρελαϊκή η Saudi Aramco. Η σαουδαραβική εταιρεία, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων του μάρκετινγκ, της λιανικής και της διύλισης της κινεζικής εταιρίας πετρελαίου

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της CNPC βρίσκεται με την κινεζική κρατική πετρελαϊκή η Saudi Aramco. Η σαουδαραβική εταιρεία, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων του μάρκετινγκ, της λιανικής και της διύλισης της κινεζικής εταιρίας πετρελαίου.

Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται αυτή τη στιγμή περίπου στο 1- 1,5 δισ. δολάρια, αν και πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Reuters πως το τελικό ποσό ενδέχεται να είναι διαφορετικό. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν πέντε μήνες, ωστόσο δεν είναι σαφές το πότε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Σύμβουλος στη διαδικασία, από πλευράς Saudi Aramco, είναι η Deutsche Bank, ενώ από πλευράς CNPC έχει προσληφθεί η HSBC.

Η Saudi Aramco, η οποία προσπαθεί να αγοράσει περισσότερες επιχειρήσεις διύλισης και λιανικής ώστε να διευκολύνει την πώληση μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής της, συζητά την αγορά τουλάχιστον ενός διυλιστηρίου και περίπου 300 καταστημάτων λιανικής της CNPC, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της σαουδαραβικής πετρελαϊκής, Khalid al-Falih, τόνισε σε συνέδριο τον περασμένο Ιανουάριο πως είναι αφοσιωμένος στη διαφοροποίηση και την επένδυση σε νέους τομείς, παρά τον αντίκτυπο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Το Μάρτιο, η Saudi Aramco υπέγραψε συμφωνία για δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, με 27 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την απόκτηση ενός μεριδίου της Laxness, μίας γερμανικής εταιρίας καουτσούκ με αξία 4,7 δισ. δολαρίων.