Τον τελευταίο μειοδοτικό διαγωνισμό για το 2015 προκήρυξε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας καλώντας επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για φωτοβολταϊκά επί εδάφους συνολικής ισχύος 200 MW. Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει την 1η Δεκεμβρίου. Και αυτή τη φορά, οι προσφορές θα κατακυρωθούν με τη μέθοδο της «δημοπρασίας ενιαίας τιμής»

Τον τελευταίο μειοδοτικό διαγωνισμό για το 2015 προκήρυξε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας καλώντας επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για φωτοβολταϊκά επί εδάφους συνολικής ισχύος 200 MW. Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει την 1η Δεκεμβρίου.

Και αυτή τη φορά, οι προσφορές θα κατακυρωθούν με τη μέθοδο της «δημοπρασίας ενιαίας τιμής». Πρόκειται για την δημοπρασία κατά την οποία ο διαγωνιζόμενος υποβάλλει προσφορά για την τιμή και για την ποσότητα και όλοι οι διαγωνιζόμενοι οι οποίοι επιτυγχάνουν να αποκτήσουν δυναμικότητα καταβάλλουν την τιμή της υψηλότερης αποδεκτής προσφοράς.

Αντίθετα με τους άλλους δύο φετινούς διαγωνισμούς, που αφορούσαν 150 MW, τώρα προκηρύσσεται ισχύς 200 MW.

«Μετά την επιτυχή διεξαγωγή των δύο πρώτων γύρων και, καθώς στον δεύτερο γύρο, υπήρξε μία σημαντικά χαμηλότερη τιμή για τις επιτυχείς προσφορές σε σχέση με αυτή του πρώτου γύρο, είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η τάση συνεχιστεί», δήλωσε ο Peter Franke, Αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε αυξημένος αριθμός προσφορών.

Στον πρώτο γύρο, εφαρμόστηκε το σύστημα « pay- as- bid» («πληρώνεσαι όσο προσφέρεις»), σύμφωνα με το οποίο οι διαγωνιζόμενοι, εφ’ όσον επιλεγούν, αποζημιώνονται για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν στην τιμή που αναφέρουν στην προσφορά που καταθέτουν.

Αντίθετα, στη δεύτερη δημοπρασία εφαρμόστηκε η μέθοδος της «δημοπρασίας ενιαίας τιμής», η οποία, ωστόσο, έχει δεχθεί κριτική καθώς οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούσαν να «τζογάρουν» υποβάλλοντας μη ρεαλιστικές προσφορές: πραγματικά, η χαμηλότερη τιμή στο δεύτερο αυτό γύρο ήταν τα €0.01/kWh. Αλλά ακόμη και με αυτή την προσφορά, ο διαγωνιζόμενος έλαβε τιμή μονάδας ίση με €0.0849/kWh.

Στον τρίτο γύρο προβλέπεται ως μέγιστη τιμή προσφορών τα €0.1109/kWh. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και συμμετέχοντες που συμμετείχαν ανεπιτυχώς στους δύο προηγούμενους γύρους. Ας σημειωθεί ότι ο μεγάλος αριθμός αποκλεισθέντων υποψηφίων στους δύο προηγούμενους γύρους προσφορών, λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης των φακέλων υποψηφιοτήτων, οδήγησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας να εκδώσει αναλυτικές οδηγίες στο σάιτ της.