Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα χάρη στην πρόβλεψη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) για αύξηση της ζήτησης το 2016. Δεύτερος παράγοντας που υποστήριξε την άνοδο του πετρελαίου κατά 8% αυτή την εβδομάδα είναι η προθυμία του ΟΠΕΚ να συνεργαστεί με μη μέλη του οργανισμού, ώστε να επιταχύνουν την «εξισορρόπηση» της αγοράς
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα χάρη στην πρόβλεψη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) για αύξηση της ζήτησης το 2016. Δεύτερος παράγοντας που υποστήριξε την άνοδο του πετρελαίου κατά 8% αυτή την εβδομάδα είναι η προθυμία του ΟΠΕΚ να συνεργαστεί με μη μέλη του οργανισμού, ώστε να επιταχύνουν την «εξισορρόπηση» της αγοράς. Βέβαια υπάρχουν και οι αντίρροπες δυνάμεις που πιέζουν προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου, με κυριότερες εξ αυτών την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και γενικότερα των αναδυόμενων αγορών, αλλά και την επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού.

Η φημολογία περί συνεργασίας του ΟΠΕΚ με πετρελαιοπαραγωγά κράτη εκτός του καρτέλ με στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς ανάγκασε τον γ.γ. Αμπντάλα Σάλεμ Ελ Μπάντρι να δηλώνει ότι «δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε, ακόμη και με τους Αμερικανούς παραγωγούς. Αν επιθυμούν να μας μιλήσουν, είμαστε και εμείς πρόθυμοι να μιλήσουμε μαζί τους, διότι πλέον η κατάσταση επηρεάζει άπαντες. Τις ΗΠΑ, τον ΟΠΕΚ, τα κράτη εκτός ΟΠΕΚ, όλους». Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει άνω του 50% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014 εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην περιορίσει την παραγωγή του παρά τη μεγάλη υποχώρηση της τιμής του βαρελιού. Αντιθέτως τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να διατηρήσουν ψηλά την παραγωγή τους, ώστε να υπερασπιστούν τα μερίδιά τους στην αγορά και κυρίως να οδηγήσουν εκτός αγοράς τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής. Η στρατηγική του ΟΠΕΚ φάνηκε να αποδίδει καρπούς, διότι αρκετοί παραγωγοί στις ΗΠΑ δεν είναι πλέον ανταγωνιστικοί όταν η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα οι πετρελαϊκές εταιρείες άρχισαν να περιορίζουν τις επενδύσεις τους εξαιτίας της υποχώρησης της τιμής, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η παραγωγή τους.

Εν τω μεταξύ η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου εξαιτίας της πλεονάζουσας παραγωγής, της στρατηγικής του ΟΠΕΚ και της επιβράδυνσης της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών προκάλεσε αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με πολλούς εισαγωγείς, κυρίως τους Κινέζους, να εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές ώστε να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας προέβλεψε την Τρίτη ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί το 2016 με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, πρόβλεψη που γεννάει την ελπίδα ότι το πλεόνασμα αργού πετρελαίου θα μπορούσε τελικά να καταναλωθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο αυξάνοντας τις τιμές του πετρελαίου. Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ μιλώντας χθες στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προέβλεψε και αυτός ότι η ζήτηση θα αποδειχθεί τελικά υψηλότερη για το 2015 κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο κ. Ελ Μπάντρι μιλώντας στο Λονδίνο στις 6 Οκτωβρίου είχε προσδιορίσει την πλεονάζουσα παραγωγή στα 200 εκατ. βαρέλια. Για το 2016, ο κ. Ελ Μπάντρι προέβλεψε χθες ότι «η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να υποστηρίξει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα». Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Μπομπ Γιάουγκερ, επικεφαλής προθεσμιακών συμβολαίων στη Mizuho Securities στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι «η πλέον σημαντική εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι οι δηλώσεις του γ.γ. του ΟΠΕΚ περί αύξησης της ζήτησης. Επίσης προβλέπει σημαντικό περιορισμό της αύξησης της παραγωγής, κάτι που επίσης υποστηρίζει» την τιμή του πετρελαίου.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναθεώρησε αρνητικά εντός της εβδομάδας την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09/10/2015)