Μετά από μία σχετική σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, ο ΙΕΑ τονίζει στη μηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του Οκτωβρίου, που δημοσιεύεται σήμερα, ότι στις αρχές του τρέχοντος μηνός το αργό σημείωσε μία ραγδαία άνοδο. Οι λόγοι της ανόδου αυτής ήταν οι προσδοκίες για χαμηλότερη παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά και η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή

Μετά από μία σχετική σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, ο ΙΕΑ τονίζει στη μηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του Οκτωβρίου, που δημοσιεύεται σήμερα, ότι στις αρχές του τρέχοντος μηνός το αργό σημείωσε μία ραγδαία άνοδο. Οι λόγοι της ανόδου αυτής ήταν οι προσδοκίες για χαμηλότερη παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά και η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με πιο αργούς ρυθμούς τον επόμενο χρόνο. Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι από το υψηλό πενταετίας των 1,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2015 θα φτάσουμε το 2016 στα 1,2 εκατ. βαρέλια, κοντά στην μακροχρόνια τάση. Στην τάση αυτή συντείνουν και οι δυσμενέστερες προβλέψεις για τις μακροοικονομικές προοπτικές.

Η παγκόσμια προσφορά αργού, από την άλλη, παρέμεινε σταθερή στα 96,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, καθώς η πτώση στην παραγωγή εκτός OPEC αντισταθμίστηκε από μία ελαφρά άνοδο στην παραγωγή αργού του καρτέλ. Η ετήσια αύξηση στην παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα οφείλεται κατά 40% στην παραγωγή πετρελαίου από τις εκτός OPEC χώρες. Οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού και η μείωση στις σχετικές δαπάνες από τις εταιρείες αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή εκτός OPEC κατά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016.

Εντωμεταξύ, στις χώρες του OPEC η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 31,72 εκατ. βαρέλια την ημέρα καθώς η αύξηση-ρεκόρ στην παραγωγή του Ιράκ αναπλήρωσε την πτώση στην προσφορά αργού από τη Σαουδική Αραβία. Η επιβράδυνση στην προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης και η ελαφρώς υψηλότερη προσφορά στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός OPEC οδηγεί το καρτέλ να μειώσει κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρόγραμμα ποσοστώσεων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του ΙΕΑ στα 31,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αναφορικά με τα εμπορικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ, ο Οργανισμός αναφέρει ότι αυτά αυξήθηκαν κατά 28,8 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα 2.943 εκατ. βαρέλια στο τέλος του μήνα. Η αύξηση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από την κατά 15,0 εκατ. βαρέλια μεγέθυνση του εν λόγω μήνα σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας, με το πλεόνασμα να απέχει πλέον του μέσου όρου συνολικά κατά 204 mb εκατ. βαρέλια.

Η έναρξη των εποχικών εργασιών ανάταξης της διύλισης στις χώρες του ΟΟΣΑ και την πρώην ΕΣΣΔ αναμένεται να μειώσουν τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα και έτσι τον Σεπτέμβριο να συγκρατηθούν συνολικά στα 79,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι ροές παρέμειναν αξιοσημείωτα ισχυρές, ωστόσο, στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, με συνέπεια συνολικά η παγκόσμια παραγωγή διύλισης να είναι αυξημένη κατά 2 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.