Περιουσιακά στοιχεία, αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων, στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, διατίθενται προς πώληση παγκοσμίως, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις από την παρατεταμένη πτώση των τιμών, σύμφωνα με την IHS

Περιουσιακά στοιχεία, αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων, στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, διατίθενται προς πώληση παγκοσμίως, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις από την παρατεταμένη πτώση των τιμών, σύμφωνα με την  IHS.

Υπάρχουν περίπου 400 ευκαιρίες για αγορές, δήλωσε στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της IHS για το upstream, Bob Fryklund. 

Οι συμφωνίες θα επιταχυνθούν αργότερα φέτος, αλλά και το 2016, καθώς οι εταιρείες πωλούν assets για να αποπληρώσουν τα χρέη τους, σημείωσε.

Η τιμή του αργού, τύπου WTI, έχει διαμορφωθεί φέτος στα 51 δολάρια το βαρέλι, περίπου, δηλαδή 40% κάτω από το μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

«Σχεδόν τα πάντα είναι προς πώληση», προσέθεσε.

Στο δεύτερο φετινό τρίμηνο περίπου το 1/6 των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρειο Αμερική κατέβαλε για την εξυπηρέτηση του χρέους ποσά που είναι πάνω από το 20% των εσόδων αυτών των εταιρειών.

Οι συμφωνίες εξαγοράς έχουν ανέλθει φέτος στα 181,1 δισ. δολάρια, ποσό που είναι το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, έναντι 167,1 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Το 2016, το WTI αναμένεται να διαπραγματεύεται κοντά στα 55 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της IHS. Θα πάρει πολλά χρόνια για να επανέλθει η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης και η τιμή του αργού ίσως ανέλθει στα 70 δολάρια έως το 2018, εκτίμησε.

«Αυτοί οι πτωτικοί κύκλοι είναι πραγματικά εξαιρετικοί για να καθοριστούν οι νικητές των επόμενων κύκλων. Αυτές οι εταιρείες που έχουν τώρα ρευστό, αυτές που έχουν καλή χρηματοοικονομική κατάσταση, βλέπουν πολλές ευκαιρίες» υπογράμμισε.