Αντιμέτωποι με «πιθανώς τεράστιες» απώλειες έρχονται οι επενδυτές από τη δράση για την κλιματική αλλαγή, που θα μπορούσε να καταστήσει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, άνθρακα και αερίου «κυριολεκτικά μη καύσιμα», όπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, πετώντας το γάντι στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Αντιμέτωποι με «πιθανώς τεράστιες» απώλειες έρχονται οι επενδυτές από τη δράση για την κλιματική αλλαγή, που θα μπορούσε να καταστήσει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, άνθρακα και αερίου «κυριολεκτικά μη καύσιμα», όπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, πετώντας το γάντι στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Σε μία σαρωτική αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που επιφέρει η παγκόσμια υπερθέρμανση, ο Μαρκ Κάρνεϊ αναγνώρισε πως υπάρχει αβεβαιότητα για τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρικών καυσίμων, εξαιτίας των σκληρότερων κανονισμών για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η έκθεση των Βρετανών επενδυτών, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, σε αυτές τις αλλαγές είναι πιθανώς τεράστια», όπως ανέφερε στους Lloyd's του Λονδίνου, εξηγώντας πως το 19% των εταιρειών του FTSE 100 είναι στους κλάδους φυσικών πόρων και εξόρυξης.

Μολονότι ο διοικητής δεν υπονόησε πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποπειραθεί να επιβάλει η ίδια αυστηρότερους κανονισμούς για τους κινδύνους από το κλίμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα σχόλιά του πιθανώς ενοχλούν τα στελέχη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων που έρχονται αντιμέτωπα με ακτιβιστές για το κλίμα.

Αρκετές εταιρείες πετρελαίου και αερίου, περιλαμβανομένης της Royal Dutch Shell, επισημαίνουν πως η αντίληψη αυτή παραβλέπει την προβλεπόμενη ζήτηση για ενέργεια, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες με γρήγορους ρυθμούς χώρες. Η προοπτική μίας πιο σκληρής δράσης για το κλίμα παγκοσμίως έχει αυξηθεί, καθώς αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες ετοιμάζονται να μεσολαβήσουν για μία συμφωνία του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Είναι ακόμη εξαιρετικά ασαφές το αν η συμφωνία θα φέρει τις περικοπές σε ρύπανση αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, που όπως λένε οι επιστήμονες είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 2Ο C από την προ-βιομηχανίας εποχή, στόχος που οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει να πιάσουν.

Αλλά ο Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε πως οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει έναν «προϋπολογισμό για τον άνθρακα» που ο κόσμος θα μπορούσε να αντέξει ώστε να πιάσει τον στόχο των 2Ο C, και αντιστοιχούσε κάπου ανάμεσα στο ένα πέμπτο και ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων αποθεμάτων του κόσμου σε πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα.

«Μία συνολική επαναξιολόγηση των προοπτικών, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές», όπως ανέφερε, θυμίζοντας τις προειδοποιήσεις του think tank Carbon Tracker στο Λονδίνο που πρωτοπόρησε στην ιδέα των «καραβοτσακισμένων» περιουσιακών στοιχείων άνθρακα πριν από πολλά χρόνια.

Ο κ. Κάρνεϊ πρότεινε τη σύσταση ενός «σώματος αποκάλυψης κλίματος» για τη δημιουργία ενός προαιρετικού προτύπου πληροφοριών, τις οποίες θα πρέπει να αποκαλύπτουν οι εταιρείες που παράγουν ή εκπέμπουν άνθρακα.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα «χνάρια» άνθρακα των εταιρειών θα έδιναν στους επενδυτές μία καλύτερη ιδέα των πιθανών κινδύνων, σε μία περίοδο κατά την οποία οι επιστημονικές αποδείξεις καταδεικνύουν πως στο τέλος «η κλιματική αλλαγή θα απειλήσει τη χρηματοδοτική ανθεκτικότητα και την πιο μακροπρόθεσμη ευημερία», όπως τόνισε ο κ. Κάρνεϊ, καταλήγοντας πως «αν και υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση, το παράθυρο των ευκαιριών είναι περιορισμένο και συρρικνώνεται».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10-11/10/2015)