Αέριο Από τον ΤΑΡ Αλλά και Από την Αφρική θα Φέρει στη Βόρεια Ευρώπη Θυγατρική της Γαλλικής Engie

Αέριο Από τον ΤΑΡ Αλλά και Από την Αφρική θα Φέρει στη Βόρεια Ευρώπη Θυγατρική της Γαλλικής Engie
energia.gr
Τετ, 14 Οκτωβρίου 2015 - 15:19
Η GRTgaz, θυγατρική μεταφοράς φυσικού αερίου της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφελείας Engie, σχεδιάζει την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης από την Ελβετία στη Γαλλία που θα επιτρέψει την μεταφορά αερίου από την Αλγερία, τη Λιβύη, αλλά ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν να φτάσει στη Βόρεια Ευρώπη μέσω Ιταλίας – διά του αγωγού ΤΑΡ - τα επόμενα χρόνια

Η GRTgaz, θυγατρική μεταφοράς φυσικού αερίου της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφελείας Engie, σχεδιάζει την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης από την Ελβετία στη Γαλλία που θα επιτρέψει την μεταφορά αερίου από την Αλγερία, τη Λιβύη, αλλά ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν να φτάσει στη Βόρεια Ευρώπη μέσω Ιταλίας – διά του αγωγού ΤΑΡ - τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 ο ΤΑΡ θα διοχετεύει ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. Ειδικότερα, περνώντας από την Αδριατική, ο ΤΑΡ θα διοχετεύει το αζερικό αέριο στα δίκτυα του λειτουργού των δικτύων αερίου της Ιταλίας Snam, που θα κατασκευάσει 400 χλμ. αγωγών κατά μήκος της χώρας, ώστε στη συνέχεια το αζερικό αέριο (αλλά και ποσότητες αφρικανικού αερίου) να περνάνε στη Βόρεια Ευρώπη.

Η GRTgaz έχει ήδη έναν αγωγό διασύνδεση στο Oltingue της Γαλλίας, διά του οποίου μεταφέρεται φυσικό αέριο από τη Γαλλία στην Ελβετία και ο οποίος έχει δυναμικότητα μεταφορά πάνω από 220 GWh αερίου ημερησίως.

Η εταιρεία επενδύει στην κατασκευή αγωγού διπλής ροής και όταν οι νέες υποδομές θα λειτουργούν, από το 2018, θα μπορούν να μεταφέρονται από την Ελβετία 100 GWh αερίου ημερησίως, με πιθανή προσθήκη άλλων 100 GWh αργότερα, όπως ανακοίνωσε την Τρίητη η GRTgaz.

«Η νέα εισαγόμενη δυναμικότητα στο Oltingue θα βελτιώσει την ασφάλεια προμηθειών προς την Βόρεια Ευρώπη και θα συνδέσει τις αγορές της Γαλλίας και της Ιταλίας σε κατεύθυνση από Βορρά προς Νότον», αναφέρει η GRTgaz, χωρίς να δίνει περαιτέρω οικονομικές λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη επένδυση.