Novak: «Δεν Ευθύνεται η Ρωσία για την Κατάρρευση των Τιμών του Αργού» - Βολές Κατά ΗΠΑ, Παραγωγών Πετρελαίου Σχιστών και OPEC

Novak: «Δεν Ευθύνεται η Ρωσία για την Κατάρρευση των Τιμών του Αργού» - Βολές Κατά ΗΠΑ, Παραγωγών Πετρελαίου Σχιστών και OPEC
energia.gr
Τετ, 14 Οκτωβρίου 2015 - 16:22
Δεν ευθύνεται η Ρωσία για την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές τους τελευταίους 16 μήνες, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, επικρίνοντας, ουσιαστικά, για την κατάσταση τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου σχιστών (shale oil), καθώς και τον OPEC

Δεν ευθύνεται η Ρωσία για την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές τους τελευταίους 16 μήνες, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, επικρίνοντας, ουσιαστικά, για την κατάσταση τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου σχιστών ( shale oil), καθώς και τον OPEC.

Η Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του OPEC, δεν έχει και αυτή επίσης μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές, αλλά ο υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ήταν σαφής ότι δεν θα πρέπει να κατηγορείται η χώρα του για το πλεόνασμα της προσφοράς.

«Ο κλάδος αερίου και πετρελαίου είναι μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της Ρωσίας. Αλλά, σε σχέση με την επιρροή των εξαγωγών της Ρωσίας στις αγορές παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, έχουμε διατηρήσει το ποσοστό παραγωγής σχετικά αμετάβλητο τα τελευταία 3-4 χρόνια, αλλά έχουμε παρατηρήσει μεγάλο κύμα εισροών, πολύ σχιστόλιθο πετρέλαιο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Novak στο CNBC.

«Μόνο οι ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνες για ένα επιπλέον μέγεθος 5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που είναι ένα μεγάλο ποσό και η αγορά δεν ήταν σε θέση να επεξεργαστεί αυτή την τεράστια ποσότητα πετρελαίου. Κατά την άποψή μου λοιπόν, υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν την υπερπαραγωγή: πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην εξαγωγή σχιστόλιθου πετρελαίου και μια αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του OPEC που με τα χρόνια έχουν αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλι ημερησίως –πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό, για μια αγορά που φυσιολογικά αυξάνεται κατά μέσο όρο, περί τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον χρόνο».

Ο υπουργός ωστόσο επισήμανε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον στο να αποκλείσει από τις δραστηριότητες του κλάδου, τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστόλιθου. «Σίγουρα, κανείς δεν έχει τέτοιους στόχους διότι πρόκειται για ανταγωνισμό της αγοράς, και στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που εξορύσσουν και εξάγουν πετρέλαιο –χώρες που συνήθως έκαναν εισαγωγές πετρελαίου, τώρα έχουν εγχώρια παραγωγή, επομένως αγοράζουν λιγότερο από την αγορά».

Πρόσθεσε ακόμη πως «θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω πως η Ρωσία δεν ασκεί πίεση στην αγορά με οποιαδήποτε επιπλέον προσφορά από την πλευρά της».