Βουλγαρία: Οι Εργοδοτικές Οργανώσεις Ζητούν Ανώτατο Όριο στις Τιμές του Ηλεκτρικού Ρεύματος από AES και ContourGlobal

Βουλγαρία: Οι Εργοδοτικές Οργανώσεις Ζητούν Ανώτατο Όριο στις Τιμές του Ηλεκτρικού Ρεύματος από AES και ContourGlobal
energia.gr
Πεμ, 15 Οκτωβρίου 2015 - 09:42
Τέσσερις εργοδοτικές οργανώσεις εκπροσωπούμενες σε εθνικό επίπεδο στη Βουλγαρία (BIA, BCCI, BICA και CEIB), ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές για το ποσό που αντιστοιχεί πάνω από τις τιμές της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας AES Galabovo και Contour Global Maritza East 3
Τέσσερις εργοδοτικές οργανώσεις εκπροσωπούμενες σε εθνικό επίπεδο στη Βουλγαρία (BIA, BCCI, BICA και CEIB), ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές για το ποσό που αντιστοιχεί πάνω από τις τιμές της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας AES Galabovo και Contour Global Maritza East 3.

Τα δύο εργοστάσια που καίνε λιγνίτη ανήκουν στις αμερικανικές AES και ContourGlobal, αντίστοιχα, και είναι ευρέως γνωστά στη Βουλγαρία ως αμερικανικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εργοδότες ζητούν από την κυβέρνηση να βάλει ανώτατο όριο στις τιμές αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις δύο εγκαταστάσεις στα επίπεδα της αγοράς έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει σχετικά με το αν οι πληρωμές πάνω από αυτά τα επίπεδα συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση, ανέφερε την Τρίτη η ιστοσελίδα investor.bg.

Η Ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βουλγαρίας DKEVR ζήτησε το καλοκαίρι του 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατυπώσει τη θέση της σχετικά με τις προνομιακές τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν συμφωνηθεί με τις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ενώσεις των εργοδοτών έκαναν την ίδια ερώτηση στην Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Οι επικεφαλείς των τεσσάρων εργοδοτικών ενώσεων ειδοποίησαν το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις παρατυπίες στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Βασίλ Velev, πρόεδρο του Βουλγαρικού Οικονομικού Capital Association (BICA), η Βουλγαρία έχει χορηγήσει παράνομες κρατικές ενισχύσεις στο ποσό των 333 εκατ. Λέβα (περίπου 166 εκατ. ευρώ) το χρόνο στα δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αυξάνοντας έτσι τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των βουλγαρικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, αναφέρει το investor.bg.

(Πηγή: balkans.com)