Γερμανία: Επιπλέον 143 GW Φ/Β Μπορούν να Εγκατασταθούν σε Μόλις 0,9% της Έκτασης της Χώρας (Γράφημα)

Γερμανία: Επιπλέον 143 GW Φ/Β Μπορούν να Εγκατασταθούν σε Μόλις 0,9% της Έκτασης της Χώρας (Γράφημα)
energia.gr
Πεμ, 15 Οκτωβρίου 2015 - 13:38
Μελέτη του γερμανικού Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών καταδεικνύει ότι επιπλέον 143 GW φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο μόλις 0,9% της συνολικής έκτασης της χώρας, ενώ άλλα 150 GW θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε στέγες

Μελέτη του γερμανικού Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών καταδεικνύει ότι επιπλέον 143 GW φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο μόλις 0,9% της συνολικής έκτασης της χώρας, ενώ άλλα 150 GW θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε στέγες.

Ειδικότερα, το δυναμικό για τα φωτοβολταϊκά εδάφους ανά γεωγραφική περιοχή της Γερμανίας εξετάζει πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών της Γερμανίας, με τίτλο «Χωρικά διαφοροποιημένο γεωγραφικό δυναμικό ΑΠΕ στη Γερμανία».

Καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 2,2 εκτάρια γης ανά εγκατεστημένο MW, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περί τα 316.400 εκτάρια γης – τα οποία δεν υπόκεινται σε κάποιου είδους περιορισμού ως προς τη χρήση γης- θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα οποία καταλαμβάνουν μόλις το 0,9% της συνολικής έκτασης της χώρας. Συνολικά το 45,7% της διαθέσιμης γης στη Γερμανία έχει καταχωρηθεί ως περιορισμένης δυνατότητας αξιοποίησης.

Γράφημα από τη σελ. 114 της μελέτης

Οι περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών βρίσκονται συγκεντρωμένες σε δύο περιφέρειες: στη ΒΔ Σαξονία κα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Αυτό θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδοθεί στην ποιότητα των βάσεων δεδομένων των εν λόγω περιφερειών. Οι σχετικές κατηγοριοποιήσεις στα κρατίδια της Γερμανίας διαφέρουν πολλές φορές σημαντικά. Αντίθετα με άλλα κρατίδια, η Σαξωνία για παράδειγμα, έχει ορίσει περιοχές προτεραιότητας για χρήση φωτοβολταϊκών.

Όσον αφορά τη διαθέσιμη γη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ηλιακά φωτοβολταϊκά, η μελέτη κάνει διάκριση ανάμεσα σε ήπιους (που αφορούν συνολικά 5.182.461 εκτάρια) και σκληρούς περιορισμούς (που αφορούν συνολικά 11,150,644 εκτάρια). Πλήρως απαγορευτικές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Γερμανία, σύμφωνα με τη μελέτη του Υπουργείου, είναι συνολικά εκτάσεις πλέον των 19 εκατ. εκταρίων.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Οι επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη προέβησαν επίσης και στην αξιολόγηση του δυναμικού των οικιακών φωτοβολταϊκών στη χώρα. Συνολικά εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης άλλων 150 GW. Ωστόσο, σε αυτή την κατηγορία, τα ηλιακά θερμικά (κατά βάσιν οικιακοί θερμοσίφωνες) αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστή. Αν δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή θερμότητας για κατοικίες, τότε το δυναμικό των οικιακών φωτοβολταϊκών μειώνεται στα 89 GW, σύμφωνα με τη μελέτη του Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών της Γερμανίας.

Ανοικτό, ωστόσο, παραμένει πόσο από το διαθέσιμο δυναμικό τελικά θα αξιοποιηθεί. Ας σημειωθεί ότι ο στόχος για εγκατάσταση συνολικά 65 GW ως το 2030 στη Γερμανία μπορεί να επιτευχθεί απλώς και μόνο αν τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών κατοικιών με κατάλληλες στέγες επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά.