Υπεγράφη η Συμφωνία για την Κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Πολωνίας - Λιθουανίας

Υπεγράφη η Συμφωνία για την Κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Πολωνίας - Λιθουανίας
energia.gr
Παρ, 16 Οκτωβρίου 2015 - 09:56
Η Πολωνία και η Λιθουανία υπέγραψαν, την Παρασκευή, τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου (GIPL), που θα συνδέει τις δύο χώρες και με τον οποίο οι χώρες της Βαλτικής αποκτούν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η τελετή της υπογραφής έγινε στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Η Πολωνία και η Λιθουανία υπέγραψαν, την Παρασκευή, τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου (GIPL), που θα συνδέει τις δύο χώρες. 

Η τελετή της υπογραφής έγινε στις Βρυξέλλες, στα γραφεία της Κομισιόν, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της προέδρου της Λιθουανίας, καθώς και των πρωθυπουργών της Λετονίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 335 εκατομμύρια θα τα διαθέσει η Κομισιόν.

Στόχος είναι να ενοποιηθούν οι απομονωμένες αγορές φυσικού αερίου των Βαλτικών χωρών με την ευρωπαϊκή αγορά (των χωρών της ΕΕ), να υπάρξει διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας (δηλαδή επί της ουσίας να περιορισθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία) και οι χώρες αυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά LNG.

Η GIPL είναι μία κοινοπραξία που ανακοινώθηκε το 2011 από την λιθουανική εταιρεία Amber Grid και τον πολωνικό διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gaz-System. Ο διασυνδετήριος αγωγός θα έχει μήκος 534 χιλιόμετρα και θα συνδέει την Βαρσοβία με την πόλη Jauniunai στη Λιθουανία.

Η μελέτη σκοπιμότητας ετοιμάστηκε το 2013 και η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί το 2019.

«Αυτή είναι η πρώτη ενεργειακή συμφωνία που θα συνδέσει τα κράτη της Βαλτικής με την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν αφορά μόνο τη σύνδεση των δύο χωρών, αλλά επίσης τερματίζει την εξάρτηση από μία μόνο πηγή προμήθειας ενέργειας» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.