Tα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, για να τονώσουν τις τιμές προς το επίπεδο των 70 με 80 δολαρίων το βαρέλι, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ
Tα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσουν την παραγωγή  πετρελαίου, για να τονώσουν τις τιμές προς το επίπεδο των 70 με 80 δολαρίων το βαρέλι, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ.

«Κανείς δεν είναι χαρούμενος με τις τιμές σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Ζανγκανέχ σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη. «Ο ΟΠΕΚ πρέπει να αποφασίσει να διαχειριστεί την αγορά, μειώνοντας το επίπεδο της παραγωγής», προσέθεσε.

Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να αξιολογήσει τα επίπεδα παραγωγής, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Πετρελαίου των 12 κρατών - μελών του οργανισμού στις 4 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Ο κ. Ζανγκανέχ ανέφερε ότι το Ιράν αναζητά επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων για να αυξήσει την παραγωγή  πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ, το Ιράν είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά στο μέγεθος των αποθεμάτων πετρελαίου και η δεύτερη όσον αφορά το φυσικό αέριο.

«Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν όσον αφορά στην παραγωγή μας», είπε ο κ. Ζανγκανέχ. «Θα φέρουμε την παραγωγή μας πίσω στην αγορά και η αγορά θα την απορροφήσει», τόνισε.