Η ουκρανική Naftogaz παρείχε δυναμικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στα δυτικά της σύνορα για εισαγωγές από την ΕΕ προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη. «Με στόχο τη διασφάλιση σταθερής παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την αύξηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά αερίου η Naftogaz της Ουκρανίας προσκαλεί τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις διαθέσιμες δυναμικότητες μεταφοράς αερίου, που έχει κλείσει η Naftogaz στο συνοριακό σημείο του Budince κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Σλοβακίας», αναφέρει η δήλωση της εταιρείας

Η ουκρανική Naftogaz παρείχε δυναμικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στα δυτικά της σύνορα για εισαγωγές από την ΕΕ προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη.

«Με στόχο τη διασφάλιση σταθερής παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την αύξηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά αερίου η Naftogaz της Ουκρανίας προσκαλεί τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις διαθέσιμες δυναμικότητες μεταφοράς αερίου, που έχει κλείσει η Naftogaz στο συνοριακό σημείο του Budince κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Σλοβακίας», αναφέρει η δήλωση της εταιρείας.

Η Naftogaz είναι έτοιμη να παράσχει έναν ευέλικτο μηχανισμό αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε προμηθευτές ανάλογα με τον όγκο και τη διάρκεια της παροχής αερίου.

Σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις του ουκρανικού Υπουργείου Ενέργειας και Εξόρυξης Άνθρακα, «η χώρα χρειάζεται να εξοικονομήσει τουλάχιστον 7 εκατ. τόννους άνθρακα και περί τα 20 bcm αερίου για μία άνετη περίοδο θέρμανσης». «Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα άνθρακα στις αποθήκες των ουκρανικών θερμικών μονάδων ανέρχονται περίπου σε 2 εκατ. τόννους (28% του απαιτούμενου όγκου) και περί τα 16 bcm καυσίμου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (80% του απαιτούμενου όγκου)», σύμφωνα με το Υπουργείο, όπως μεταδίδει το Forbes Ukraine.

Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται, σύμφωνα με το TASS, στον ασυνήθιστα θερμό χειμώνα του 2014-2015, καθώς για μία μέση χειμερινή περίοδο η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 28 bcm αερίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Naftogaz, στις αρχές Οκτωβρίου, αποθηκεύτηκαν σε υπόγειες εγκαταστάσεις περί τα 15,8 bcm. Έτσι, στις αρχές της χειμερινής περιόδου, που παραδοσιακά αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, η Ουκρανία θα μπορεί να συγκεντρώσει περί τα 16,5 bcm σε υπόγειες αποθήκες (59% του απαιτούμενου όγκου).