«Η ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και της Ευρώπης γενικά, μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών προμήθειας φυσικού αερίου και των ενεργειακών πηγών είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, στην τέταρτη συνάντηση υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - ΝΑ Ευρώπης, που έγινε στη Σόφια. Σε ό,τι αφορά τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, είπε ότι απομένει να διευκρινιστούν κάποια «τεχνικά ζητήματα» και πως σύντομα θα υπογραφεί η τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου

«Η ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και της Ευρώπης γενικά, μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών προμήθειας φυσικού αερίου και των ενεργειακών πηγών είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, στην τέταρτη συνάντηση υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - ΝΑ Ευρώπης, που έγινε στη Σόφια.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας, σήμερα είναι αδύνατο να γίνεται λόγος για σταθερή ανάπτυξη και οικονομική άνοδο χωρίς αυτό να συνδέεται με την σταθερή ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα.

«Για να είναι σταθερός ο τομέας της ενέργειας πρέπει να είναι εγγυημένη η ενεργειακή ασφάλεια, η ασφάλεια των προμηθειών και η ανταγωνιστικότητα. Η βουλγαρική κυβέρνηση είναι αρκετά δραστήρια στην κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά και όλης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών προμήθειας φυσικού αερίου.

Η διαφοροποίηση όμως είναι αδύνατη χωρίς την κατασκευή της υποδομής και της σύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς αερίου των ξεχωριστών χωρών. Για τον λόγο και εμείς κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας προς την κατασκευή των συνδέσεων του συστήματος μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας με αυτά της Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας», είπε η κυρία Πέτκοβα, σύμφωνα με τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία.

IGB: Σύντομα η υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης

Οι βασικές προσπάθειες των αρχών κατευθύνονται προς την υλοποίηση του σχεδίου του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα, επειδή με τον τρόπο αυτό οι προμήθειες φυσικού αερίου δεν θα εξαρτιούνται περισσότερο από μία βασική πηγή. Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Ενέργειας συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, σε συνάντηση στην Αθήνα, στην οποία ήταν παρών και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις, Άμος Χόκσταϊν.

«Με χαρά μπορώ να ανακοινώσω, ότι αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι κυρίως τεχνικά ζητήματα που αφορούν τον συνδετικό αγωγό και θα βρουν την λύση τους τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

«Ελπίζω πολύ σύντομα να υπογράψουμε την οριστική επενδυτική απόφαση που θα μας δώσει δυνατότητα για την εμπρόθεσμη υλοποίηση του σχεδίου. Η βουλγαρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στον προϋπολογισμό για το 2015 κρατική εγγύηση για το σχέδιο αυτό ύψους 80 εκα. ευρώ», προσέθεσε.

Μαζί με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό συζήσαμε τη δυνατότητα αύξησης της κρατικής εγγύησης και όλοι υποστήριξαν την πρόταση για αύξηση του ύψους της κρατικής εγγύησης στον προϋπολογισμό για το 2016, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού με τη Ρουμανία, η κυρία Πέτκοβα είπε ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη φάση και ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2016. Επίκειται μόνο η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος μήκους 2 χιλιομέτρων κάτω από τον ποταμό Δούναβη.

«Η Βουλγαρία ήδη εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον διασυνδετήριο αγωγό με την Σερβία, καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες και για την κατασκευή της σύνδεσης με την Τουρκία. Κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την μελέτη σκοπιμότητας που είναι εξαιρετικά σημαντική επειδή θα δώσει στη Βουλγαρία σαφήνεια για τις τεχνικές και χρηματοοικονομικές διαστάσεις του σχεδίου», ανέφερε η Βουλγάρα υπουργός και πρόσθεσε: 

«Άλλο πολύ σημαντικό θέμα, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε και αφορά την ενεργειακή ασφάλεια είναι η ντόπια εξόρυξη. Υπολογίζουμε πολύ σ' αυτή σαν μελλοντικό μέσο διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν η αφετηρία της διαδικασίας έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, στις περιοχές Σιλιστάρ και Τέρες. Η διαδικασία για την έρευνα του Σιλιστάρ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και επιλέχθηκε η εταιρεία Σελ για την εκτέλεση του σχεδίου. Οι πρώτες γεωλογικές έρευνες είναι πολύ αισιόδοξες. Να γιατί ελπίζουμε ότι σε μερικά χρόνια η Βουλγαρία, παρόμοια στη Ρουμανία, θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της από φυσικό αέριο με ντόπια εξόρυξη».

«Η κατάσταση της υποδομής αερίου είναι σημαντικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για την επισκευή και εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο πλήρως εκσυγχρονισμένος σταθμός συμπίεσης στο Ιχτιμάν, που είναι η πιο μοντέρνα εγκατάσταση στα Βαλκάνια. Το γεγονός ότι στο έδαφος της Βουλγαρίας βρίσκεται το 80% όλων των σταθμών συμπίεσης στην περιοχή είναι ενδεικτικό για το ρόλο της στην περιοχή στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας των προμηθειών φυσικού αερίου», υπογράμμισε.