Αλβανία: Η Κυβέρνηση Δεν Προέβη σε Δέσμευση Ποσοτήτων Αερίου Από τον TAP για την Εγχώρια Αγορά

Αλβανία: Η Κυβέρνηση Δεν Προέβη σε Δέσμευση Ποσοτήτων Αερίου Από τον TAP για την Εγχώρια Αγορά
energia.gr
Τετ, 21 Οκτωβρίου 2015 - 11:06
Η αλβανική Κυβέρνηση δεν προέβη πέρυσι σε δέσμευση χωρητικότητας του αγωγού TAP για διοχέτευση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, παρόλο που προχώρησε σε μελέτη σκοπιμότητας και κατάρτισης master plan για την αεριοποίηση της Αλβανίας. Υπενθυμίζεται ότι από τα 10 bcm της χωρητικότητας του ΤΑΡ, τα 8 έχουν δεσμευθεί από την Ιταλία, το 1 από τη Βουλγαρία και το υπόλοιπο 1 από την Ελλάδα

Η αλβανική Κυβέρνηση δεν προέβη πέρυσι σε δέσμευση χωρητικότητας του αγωγού TAP για διοχέτευση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, παρόλο που προχώρησε σε μελέτη σκοπιμότητας και κατάρτισης master plan για την αεριοποίηση της Αλβανίας. Υπενθυμίζεται ότι από τα 10 bcm της χωρητικότητας του ΤΑΡ, τα 8 έχουν δεσμευθεί από την Ιταλία, το 1 από τη Βουλγαρία και το υπόλοιπο 1 από την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, ο Εκπρόσωπος του TAP στην Αλβανία, κ. Shkelqim Bozgo, κρίνει ότι, παρόλο που η αρχική χωρητικότητα έχει ήδη δεσμευθεί, θα μπορούσε να βρεθεί λύση για την Αλβανία, καθώς η χωρητικότητα του αγωγού μπορεί να αυξηθεί εύκολα στα 20 bcm. Σημείωσε, ακόμη, ότι η αρχική ποσότητα θα αρχίσει να μεταφέρεται το 2019.

Τέλος, εκπρόσωπος της Αλβανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ενέργειας (ERE) δήλωσε ότι οι υποδομές θα είναι έτοιμες σε τρία χρόνια και οι πρώτοι πελάτες θα είναι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός στην Αυλώνα, στο Ballsh και στο Fier. Οι ανάγκες εκτιμώνται σε 500 εκατ. κυβικά μέτρα.