Εκπρόσωποι χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός του οργανισμού, που συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Βιέννη, τόνισαν πως η μείωση των τιμών του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο τις νέες επενδύσεις, χωρίς, ωστόσο, να συμφωνήσουν σε μέτρα για μείωση της παραγωγής

Εκπρόσωποι χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός του οργανισμού, που συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Βιέννη, τόνισαν πως η μείωση των τιμών του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο τις νέες επενδύσεις, χωρίς, ωστόσο, να συμφωνήσουν σε μέτρα για μείωση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ κάλεσε σε αυτή τη συνάντηση εκπροσώπους από οκτώ χώρες, που δεν είναι μέλη του οργανισμού, όπως η Ρωσία, εν όψει της συνεδρίασης του οργανισμού στη Βιέννη, στις 4 Δεκεμβρίου, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για το ύψος της παραγωγής.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας παρουσίασε προτάσεις για την στήριξη των τιμών, λέγοντας ουσιαστικά πως μία «δίκαιη» τιμή για το αργό είναι τα 88 δολάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αντιπρόσωπος, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας στο ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, υπογράμμισε ότι οι νέες επενδύσεις είναι σε κίνδυνο.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος υποεπενδύσεων για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες», είπε μετά τη συνάντηση. «Ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στη συζήτηση των προτάσεων της Βενεζουέλας. Δεν συζητήσαμε για το ενδεχόμενο περικοπών στην παραγωγή» προσέθεσε.