Σε λιγότερους δικαιούχους, σε σύγκριση με πέρυσι τουλάχιστον, θα καταβληθεί τη φετινή περίοδο το επίδομα θέρμανσης. Η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος καταβολής, καθώς πρώτα θα γίνεται η αγορά πετρελαίου και μετά θα χορηγείται το επίδομα
Σε λιγότερους δικαιούχους, σε σύγκριση με πέρυσι τουλάχιστον, θα καταβληθεί τη φετινή περίοδο το επίδομα θέρμανσης. 

Η κυβέρνηση απέκλεισε το σενάριο κατάργησης του επιδόματος, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πέρυσι, το επίδομα δικαιούνταν οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τα περιουσιακά κριτήρια ήταν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους. Η μέγιστη επιφάνεια ακινήτου για τη θέρμανση του οποίου μπορούσε να επιδοτηθεί κάποιος ήταν 120 τετραγωνικά μέτρα.

Εκτός επιδόματος ήταν και και όσοι κατείχαν αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κ.εκ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει τη μείωση κατά 50% του ποσού που θα δοθεί για το επίδομα (σε 105 από 210 εκατ. ευρώ). 

Ενδεχομένως, να υπάρξει και ένα μικρό «κούρεμα» στο ύψος του επιδόματος από τα 35 λεπτά το λίτρο, καθώς η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται λίγο πάνω από τα 80 λεπτά το λίτρο, όσο ήταν δηλαδή πέρυσι η τελική τιμή μετά τη χορήγηση του επιδόματος.

Επίσης, αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος, δηλαδή πρώτα θα γίνεται η αγορά του πετρελαίου και μετά θα χορηγείται το ποσό της προκαταβολής, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπου το Δημόσιο αναζητά από πολίτες που δεν τελικώς δεν αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης να επιστρέψουν πίσω το ποσό.