Το αγροτικό λόμπι της Ευρώπης προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές ότι η βιομηχανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν ψηφίσει για ανώτατο όριο γεωργικών εκπομπών αερίων σε μια κρίσιμη στιγμή ψηφοφορία αυτή την Τετάρτη (28 Οκτωβρίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Το αγροτικό λόμπι της Ευρώπης προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές ότι η βιομηχανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν ψηφίσει για ανώτατο όριο γεωργικών εκπομπών αερίων σε μια κρίσιμη στιγμή ψηφοφορία αυτή την Τετάρτη (28 Οκτωβρίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της EurActiv, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν στην Ολομέλεια την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σχετικά με την αναθεωρημένη οδηγία εθνικών ανώτατων ορίων εκπομπών (NEC), η οποία περιορίζει διάφορα είδη ρύπανσης του αέρα σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Η γεωργία, η οποία έχει ένα εμφανώς ισχυρό λόμπι, είναι υπεύθυνη για το 40% των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ και το 95% της ρύπανσης αμμωνίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (ΕΓΠ). Το ΕΓΠ εξέλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα ως μια μορφή εκβιασμού.

Όταν ήρθε σε επαφή η EurActiv με την Copa-Copega, την ένωση Ευρωπαίων αγροτών, αρνήθηκε ότι οι αγρότες θα εγκαταλείψουν την ΕΕ. «Δεν λέμε ότι θα εγκαταλείψουμε την ΕΕ, αλλά ζητούμε ρεαλιστικούς στόχους αλλιώς η παραγωγή θα μεταφερθεί σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου οι εκπομπές είναι χειρότερες», είπε ένας εκπρόσωπος του λόμπυ.

Το μεθάνιο είναι ένα πιο βραχύβιο, αλλά πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα. Μεταμορφώνεται, επίσης, σε όζον, που είναι ατμοσφαιρικός ρύπος. Η αμμωνία προκαλεί νιτροποίηση του εδάφους και οξίνιση.

Η αναθεωρημένη οδηγία NEC είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βάλει ανώτατα όρια στο μεθάνιο. Η Κομισιόν πιέζει για μια μείωση 30% του μεθανίου από το 2030, με την υποστήριξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής, και μείωση της αμμωνίας 27%, με τους ευρωβουλευτές να θέλουν να αυξηθεί αυτό σε 29%.

Η Copa-Cogeca είναι το μεγαλύτερο λόμπι των Ευρωπαίων αγροτών στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή, ο ΓΓ του οργανισμού, Pekka Pesonen, έστειλε μια επιστολή μέσω e-mail στους ευρωβουλευτές, το οποίο είδε η EurActiv.

«Οι στόχοι […] είναι αναμφίβολα επιζήμιοι για την ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα, το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της επειδή ο μόνος τρόπος για την επίτευξή τους είναι η μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη και η μετατόπισή της σε τρίτες χώρες».

«Αυτές οι τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές θα επηρεάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τον τρόπο με τον οποίο το γεωργικό μοντέλο μας είναι οργανωμένο».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει καταθέσει τροπολογίες, αφαιρώντας το μεθάνιο και την αμμωνία από το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το e-mail της Copa-Cogeca απευθύνθηκε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.