Μειωμένα Έσοδα για τη Διώρυγα τπυ Σουέζ Από την Πτώση των Τιμών Πετρελαίου και την Άνοδο του Δολαρίου

Μειωμένα Έσοδα για τη Διώρυγα τπυ Σουέζ Από την Πτώση των Τιμών Πετρελαίου και την Άνοδο του Δολαρίου
energia.gr
Τρι, 27 Οκτωβρίου 2015 - 16:14
Τα έσοδα της διώρυγας του Σουέζ έχουν μειωθεί κατά 4,4 % τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Αυτό ανακοίνωσαν οι αρχές της διώρυγας τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι άλλη μία αιτία της πτώσης των εσόδων ήταν η μείωση της αξίας των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights -SDR)

Τα έσοδα της διώρυγας του Σουέζ έχουν μειωθεί κατά 4,4 % τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Αυτό ανακοίνωσαν οι αρχές της διώρυγας τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι άλλη μία αιτία της πτώσης των εσόδων ήταν η μείωση της αξίας των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων ( Special Drawing Rights - SDR).

Οι αρχές του καναλιού χρησιμοποιούν τα SDR ως μονάδα υπολογισμού των ναύλων διέλευσης. Η αξία των SDR υπολογίζεται με βάση τα κυριότερα αποθεματικά νομίσματα, όπως το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ, η βρετανική στερλίνα και το ιαπωνικό γιέν. Τους τελευταίους μήνες τα τρία τελευταία νομίσματα έχουν σημειώσει πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που επίσης επηρεάζει την αξία των SDR.

Υπολογίζεται ότι από το Σουέζ πέρασαν το 2013 περί τα 4,6 εκατ. βαρέλια αργού και πετρελαιοειδών ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 8% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και στο 5% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ). Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Αυγούστου εφέτος On Aug. 6, η αιγυπτιακή κυβέρνηση εγκαινίασε και νέο δίαυλο διέλευσης στη διώρυγα με την προσδοκία του διπλασιασμού των εσόδων της.