Σε έκδοση δικαιωμάτων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει η ιταλική εταιρεία υπηρεσιών στον κλάδο πετρελαίου, Saipem, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να ξεφύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο της μητρικής ENI
Σε έκδοση δικαιωμάτων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει η ιταλική εταιρεία υπηρεσιών στον κλάδο πετρελαίου, Saipem, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να ξεφύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο της μητρικής ENI.

Η ENI κατέχει το 43% των μετοχών της Saipem και ένα μεγάλο τμήμα από το χρέος της. Με την έκδοση δικαιωμάτων, η θυγατρική της ελπίζει ότι θα αποπληρώσει τα κεφάλαια που της οφείλει.

Παράλληλα, η ΕΝΙ έχει αρχίσει να διαθέτει τμήμα των μετοχών που κατέχει στο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο Fondo Strategico Italiano.

Σημειώνεται ότι τα χρέη της Saipem είναι 4,6 φορές τα εκτιμώμενα φετινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Μετά την έκδοση των δικαιωμάτων, ο δείκτης του χρέους θα υποχωρήσει σε 1,7 φορές. 

Επίσης, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να μειώσει το λειτουργικό της κόστος κατά 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το γεγονός ότι η ENI δεν θα είναι πλέον ένας μεγάλος μέτοχος στην Saipem, ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους για την εταιρεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων άλλωστε είναι ανταγωνιστές της ENI.