Εγγυήσεις ύψους 109 εκατ. ευρώ θα εκδώσει το 2016 η βουλγαρική κυβέρνηση για το έργο του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη
Εγγυήσεις ύψους 109 εκατ. ευρώ (215 εκατ. λέβα) θα εκδώσει το 2016 η βουλγαρική κυβέρνηση για το έργο του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη

Η απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε χθες από το γραφείο Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας, μετατρέπει το έργο σε ένα επενδυτικό σχέδιο που εγγυάται μόνο το κράτος και για το οποίο η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση με την ανάληψη νέων δανείων.

Για το 2015, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει εγγυήσεις ύψους 157 εκατ. λέβα. Η αύξηση στο σχετικό κονδύλι εξηγείται από την ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική δομή του έργου ώστε να βελτιωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητά του.

Επισήμως, η Σόφια αποδίδει την καθυστέρηση έναρξης του έργου σε «τεχνικά» ζητήματα, καθώς και στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. 

Η βουλγαρική κυβέρνηση είπε ότι συμπεριέλαβε το έργο στο κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Το έργο στηρίζει και ο αμερικανικός παράγοντας. 

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο ειδικός αποσταλμένος των ΗΠΑ, Άμος Χόκσταϊν, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και την Βουλγάρα υπουργό Τ.Πέτκοβα, ενώ το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κέρι αναμένεται στην Αθήνα εντός του Νοέμβριου και τα ενεργειακά θέματα, με έμφαση στον IGB, θα είναι ψηλά στην ατζέντα του.