Κάποιες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη ανακοίνωσαν αισθητά χαμηλότερα κέρδη τριμήνου την Πέμπτη, καθώς εγκατέλειψαν μερικές εκμεταλλεύσεις και αποχώρησαν από κοινοπραξίες που δεν έχουν κανένα νόημα να τις συντηρούν με τις τιμές του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι, γράφουν οι Σάρα Κεντ, Έρικ Σίλβερς και Ίντι Λαντάουρο στη Wall Street Journal
Κάποιες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη ανακοίνωσαν αισθητά χαμηλότερα κέρδη τριμήνου την Πέμπτη, καθώς εγκατέλειψαν μερικές εκμεταλλεύσεις και αποχώρησαν από κοινοπραξίες που δεν έχουν κανένα νόημα να τις συντηρούν με τις τιμές του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι, γράφουν οι Σάρα Κεντ, Έρικ Σίλβερς και Ίντι Λαντάουρο στη Wall Street Journal.

Έτσι, η ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell PLC ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους ζημίες 6,1 δισ. δολαρίων έπειτα από τις αποφάσεις της να εγκαταλείψει τις έρευνες για πετρέλαιο στον Αρκτικό Κύκλο και να αποχωρήσει από κοινοπραξία εκμετάλλευσης ασφαλτούχου άμμου (oil sands) στον Καναδά. Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία πετρελαίου Petro China Co. ανακοίνωσε πτώση της κερδοφορίας της κατά 80% συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι.
Η γαλλική Total SA ανακοίνωσε, επίσης για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2015 κάμψη της κερδοφορίας της κατά 69% συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2014 εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, της εγκατάλειψης εκμεταλλεύσεων ασφαλτούχου άμμου στον Καναδά. Η ιταλική Eni SpA εμφάνισε ζημίες 952 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο 12,5% που κατέχει στην προβληματική εταιρεία παροχής υπηρεσιών εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων Saipem SpA.

Στις ΗΠΑ, τέλος, η ConocoPhillips ανακοίνωσε ζημίες 1,1 δισ. δολαρίων και προανήγγειλε νέα σχέδια περικοπών του λειτουργικού της κόστους. Η ConocoPhillips είναι η πρώτη αμερικανική πετρελαϊκή που ανακοινώνει κέρδη τρίτου τριμήνου. Την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα των επίσης γιγαντιαίων ExxonMobil και Chevron Corp. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα ανακοινώσουν πτώση της κερδοφορίας τους και όχι ζημίες, όπως εμφάνισαν η Shell και άλλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές.

(tovima.gr)