Στον Αστερισμό των... Απωλειών οι Κολοσσοί του Πετρελαϊκού Κλάδου

Στον Αστερισμό των... Απωλειών οι Κολοσσοί του Πετρελαϊκού Κλάδου
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Δευ, 2 Νοεμβρίου 2015 - 08:03
Στην πραγματικότητα των χαμηλών τιμών πετρελαίου που μάλλον θα παραμείνουν χαμηλές για το ορατό μέλλον προσγειώθηκαν... ανώμαλα οι κολοσσοί του κλάδου σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μετά από πολλά χρόνια «παχιών αγελάδων», η πτώση κατά 50% των τιμών του μαύρου χρυσού από τα υψηλά του Ιουνίου 2014 (όταν είχαν προσεγγίσει τα 115 δολ./βαρέλι) αποτυπώθηκε ευκρινώς στα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσαν οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες, από τη Shell και την Exxon έως την Total, την Eni και την Statoil

Στην πραγματικότητα των χαμηλών τιμών πετρελαίου που μάλλον θα παραμείνουν χαμηλές για το ορατό μέλλον προσγειώθηκαν... ανώμαλα οι κολοσσοί του κλάδου σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μετά από πολλά χρόνια «παχιών αγελάδων», η πτώση κατά 50% των τιμών του μαύρου χρυσού από τα υψηλά του Ιουνίου 2014 (όταν είχαν προσεγγίσει τα 115 δολ./βαρέλι) αποτυπώθηκε ευκρινώς στα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσαν οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες, από τη Shell και την Exxon έως την Total, την Eni και την Statoil.

Για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από την καθίζηση των τιμών, οι εταιρείες προχωρούν σε βαθιές περικοπές στους προϋπολογισμούς για μελλοντικές επενδύσεις, εγκαταλείπουν projects αμφίβολης κερδοφορίας και «ψαλιδίζουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σε καλύτερη θέση πάντως βρέθηκαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι που διαθέτουν ισχυρούς κλάδους διύλισης και εμπορίας (upstream), καθώς επωφελήθηκαν από την αύξηση των περιθωρίων κέρδους και την αυξημένη ζήτηση για τα τελικά πετρελαϊκά προϊόντα λόγω της πτώσης των τιμών. Αντιθέτως, ο κλάδος παραγωγής πετρελαίου και ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων δέχθηκε καίριο πλήγμα.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές

Πρωταγωνίστρια στις απώλειες αναδείχθηκε η Shell που ανακοίνωσε ζημίες 7,4 δισ. δολ. για το γ' τρίμηνο (τις μεγαλύτερες των τελευταίων 16 ετών) έναντι κερδών 4,5 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, εν πολλοίς λόγω της απόφασής της να εγκαταλείψει τα σχέδιά για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Αλάσκα και την εξόρυξη μαύρου χρυσού από ασφαλτική άμμο στον Καναδά.

Ανακοίνωσε δε ότι θα περικόψει άλλες 1.000 θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 7.500 από 6.500 προηγουμένως, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα περιοριστούν κάτω από τα 30 δισ. δολάρια με μείωση 20% σε σχέση με το 2014. «Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου» παραδέχθηκε ευθαρσώς ο επικεφαλής του βρετανο-ολλανδικού ομίλου Μπεν βαν Μπέρντεν.

«Οταν υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για την πορεία των τιμών, πρέπει να έχεις πολύ ανθεκτικά projects». Ζημία 1,1 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο και η ConocoPhillips, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ που ψαλιδίζει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για φέτος στα 10,2 δισ. δολ. από 16,7 δισ. δολ. το 2014 (-39%). Ζημία 1 δισ. δολ,. «έγραψε» και η Eni την ίδια περίοδο, με την ιταλική εταιρεία να προναγγέλλει την πώληση του 12,5% της θυγατρικής Saipem για εξοικονόμηση ρευστού.

Απαισιοδοξία

Η γαλλική Total παρέμεινε μεν κερδοφόρος, ανακοίνωσε όμως βουτιά 69% των καθαρών της κερδών (που διαμορφώθηκαν στο 1,08 δισ. δολ.) και ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει φέτος το 50% του τριετούς σχεδίου πώλησης περιουσιακών στοιχείων από το οποίο σχεδιάζει να εξοικονομήσει 10 δισ. δολ. Πτώση 60% στις 16,7 δισ. νορβηγικές κορόνες (1,97 δισ. δολ.) κατέγραψαν τα κέρδη και της νορβηγικής Statoil που ανακοίνωσε και αυτή νέο γύρο περικοπών στο budget για επενδύσεις.

Η Shell μπορεί να ήταν πρωταθλήτρια των ζημιών, πρωταθλήτρια των περικοπών όμως ανακηρύσσεται η Chevron που εντυπωσίασε χθες τους επενδυτές ανακοινώνοντας ότι θα απολύσει το 10% του προσωπικού της (6.000-7.000 άτομα) και θα μειώσει τις δαπάνες της κατά 25%.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας εστιάζοντας στις παραμέτρους που μπορούμε να ελέγξουμε», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Γουότσον, υπονοώντας ότι δεν ποντάρει σε ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον. Η Chevron ανακοίνωσε κέρδη 2,04 δισ. δολ. (ή 1,09 δολ./μετοχή) για το τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 76 σεντ ανά μετοχή, χάρη στο άλμα 49% των κερδών από τις πωλήσεις βενζίνης, λιπαντικών και άλλων τελικών προϊόντων.

Καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα χάρη στον κλάδο διύλισης ανακοίνωσε και η Exxon Mobil, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ρεξ Τίλερσον να κάνει ειδική μνεία στην ανθεκτικότητα του κλάδου downstream και χημικών της εταιρείας.

Εκτιμήσεις

«Ολόκληρος ο πετρελαϊκός κλάδος κατευθύνεται ταχύτατα στο 'κόκκινο'», σχολίασε ο αναλυτής της Jefferies Τζέισον Γκάμελ. «Οι πρωτοβουλίες περικοπής του κόστους θα αποδώσουν καρπούς, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, οι εταιρείες χρειάζονται κατά μέσο όρο τιμή πετρελαίου στα 78 δολ./βαρέλια για να καλύψουν τα κόστη τους και να διατηρήσουν ανέπαφα τα μερίσματά τους.

Ομως, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στα 58 δολ./βαρέλι για το brent (από 56 δολ./βαρέλι φέτος κατά μέσο όρο) και στα 54 δολ./βαρέλι για το αμερικανικό αργό, καθώς τα φαινόμενα υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά θα διατηρηθούν (και ενδεχομένως θα ενταθούν εάν υπάρξει ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών από το Ιράν μετά την άρση των εμπορικών κυρώσεων), ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για περιορισμό της ζήτησης από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες, οι οικονομίες των οποίων κατεβάζουν ταχύτητα.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο μαύρος χρυσός δεν θα υπερβεί το φράγμα των 50 δολ./βαρέλι το 2016, ενώ δίνει σημαντικές πιθανότητες και στο σενάριο να βουλιάξουν κοντά στα 20 δολ./βαρέλι.

(Πηγή: Ημερησία)