Η καναδική εταιρεία που είναι πίσω από το -αμφιλεγόμενο- σχέδιο κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, ύψους 8 δισ. δολαρίων, ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την αξιολόγηση του έργου που έχει προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Η καναδική εταιρεία που είναι πίσω από το -αμφιλεγόμενο- σχέδιο κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, ύψους 8 δισ. δολαρίων, ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την αξιολόγηση του έργου που έχει προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η κίνηση αυτή δείχνει ότι η TransCanada Corp. θέλει να αποφύγει μία πιθανά απορριπτική απόφαση από την κυβέρνηση Ομπάμα και να αναβάλει τις σχετικές αποφάσεις για μετά τις αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2016.

Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς που επιδεικνύουν ένα πιο «φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ.

Η TransCanada ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία ζητά την αναστολή της αίτησης της κατά την αξιολόγηση που θα γίνει στη Νεμπράσκα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, ερωτηθείς αν ζητήθηκε η αναστολή της αξιολόγησης λόγω των ανησυχιών ότι πιθανώς θα απορριφθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, είπε ότι δεν πρόκειται να διατυπώσει κάποια εκτίμηση για την απόφαση και πότε θα ληφθεί αυτή.

Ο αγωγός, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, θα μεταφέρει 830.000 βαρέλια, κυρίως καναδικού (από τα κοιτάσματα oil sands), πετρελαίου την ημέρα, στη Νεμπράσκα και εν συνεχεία το πετρέλαιο θα κατευθύνεται στα διυλιστήρια και τα λιμάνια στον Κόλπο του Μεξικό.

Εκτός από το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση Ομπάμα για το συγκεκριμένο έργο, τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και τις μηνύσεις, η καναδική εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι όταν κατέθεσε την αίτηση, το 2008, το αμερικανικό αργό ήταν κοντά στα 150 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα είναι κάτω από τα 50 δολάρια.