Πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος η υπερπροσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μολονότι η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί λόγω της πίεσης που προκαλούν στους παραγωγούς οι χαμηλές τιμές του αργού

Πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος η υπερπροσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μολονότι η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί λόγω της πίεσης που προκαλούν στους παραγωγούς οι χαμηλές τιμές του αργού.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αμερικανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 35.000 βαρέλια την ημέρα το 2016, εφόσον οι ενεργές εξέδρες άντλησης παραμείνουν αμετάβλητες στα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, προσθέτει, ότι εφόσον η άντληση στα υφιστάμενα πεδία γίνει πιο εντατική, δεν αποκλείεται αύξηση της παραγωγής αργότερα φέτος και το 2016. 

Σήμερα, Τρίτη, οι τιμές του αργού παραμένουν υπό πίεση, εν μέρει λόγω και των ανησυχιών ότι το δολάριο θα ενισχυθεί όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Στο προσκήνιο παραμένουν επίσης οι φόβοι για επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το αμερικανικό αργό (WTI) διαπραγματεύεται στα 46,17 δολάρια/βαρέλι (-3 σεντς έναντι της Δευτέρας) και το Μπρεντ σημειώνει πτώση 8 σεντς στα 48,71 δολάρια, έπειτα και από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αύξηση της ρωσικής παραγωγής σε επίπεδο-ρεκόρ τον Οκτώβριο.

Την Τετάρτη, θα ανακοινωθούν νεότερα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προβλέπεται ότι μειώθηκαν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.