Spiegel: Η Βουλγαρία Δεν Μπορεί να Σταματήσει τους Πρόσφυγες στα Σύνορά της Γιατί Δεν Έχει Χρήματα για τους Λογαριασμούς του Ρεύματος

Spiegel: Η Βουλγαρία Δεν Μπορεί να Σταματήσει τους Πρόσφυγες στα Σύνορά της Γιατί Δεν Έχει Χρήματα για τους Λογαριασμούς του Ρεύματος
energia.gr
Πεμ, 5 Νοεμβρίου 2015 - 14:07
Κορυφαίας τεχνολογίας μεθοριακός εξοπλισμός επίβλεψης εγκαταστάθηκε στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με το σάιτ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, είναι εκτός λειτουργίας, γιατί οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Κορυφαίας τεχνολογίας μεθοριακός εξοπλισμός επίβλεψης εγκαταστάθηκε στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με το σάιτ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, είναι εκτός λειτουργίας, γιατί οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παραθέτοντας επίσημα έγγραφα, το γερμανικό περιοδικό ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που περνούν τα σύνορα χωρίς να συλληφθούν πιθανόν να είναι «τεράστιος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η μεθοριακή αστυνομία της Βουλγαρίας, του φτωχότερου κράτους-μέλους της ΕΕ, έχει προβεί στην σύλληψη 6.600 ατόμων που εισέρχονταν στη χώρα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές. Η Βουλγαρία αποτελεί «πύλη εισόδου» των λαθρομεταναστών και προσφύγων προς την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει κύμα εισροής ανάλογο με αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Το Spiegel επικαλείται δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσωφ, ο οποίος πριν λίγα χρόνια διαβεβαίωνε ότι «οι Ευρωπαίοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι».

Ωστόσο, οι υποσχέσεις αυτές επισκιάζονται από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς οι γερμανικές αρχές ασφαλείας αναφέρουν ότι ο μεθοριακός εξοπλισμός της Βουλγαρίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετό διάστημα.

Υπέρυθροι αισθητήρες θερμότητας σώματος και ανιχνευτές κίνησης δε λειτουργούν επειδή «το βουλγαρικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να πληρώνει πλέον τους λογαριασμούς ρεύματος», σύμφωνα με το Spiegel.