Τα βασικά προβλήματα, οι μελλοντικές προσεγγίσεις και οι κύριοι παίκτες στην υποδομή αερίου συζητήθηκαν στην διεθνή συνάντηση "Η γεωπολιτική αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη" που οργανώθηκε από την Βουλγαρική Γεωπολιτική Ένωση. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, Βούλγαροι και ξένοι ειδικοί στον τομέα συζήτησαν την κρίση με το αέριο και τις πιο κατάλληλες λύσεις και προοπτικές

Τα βασικά προβλήματα, οι μελλοντικές προσεγγίσεις και οι κύριοι παίκτες στην υποδομή αερίου συζητήθηκαν στην διεθνή συνάντηση "Η γεωπολιτική αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη" που οργανώθηκε από την Βουλγαρική Γεωπολιτική Ένωση. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, Βούλγαροι και ξένοι ειδικοί στον τομέα συζήτησαν την κρίση με το αέριο και τις πιο κατάλληλες λύσεις και προοπτικές.

Ποια θα ήταν η σωστή στρατηγική για τη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή, όσον αφορά το αέριο, σχολιάζει ο Σέρτζο Ματαλούτσι, αναλυτής της ιστοσελίδας για αναλύσεις και προγνώσεις στον κλάδο αυτόν, Natural Gas Europe: "Για την Βουλγαρία το σενάριό μου θα ήταν να αυξήσει την συνεργασία της με την Ρουμανία και την Σερβία, καθώς και με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πρώτα, όμως, πρέπει να διαπιστωθεί το κοινό συμφέρον και μετά να δημιουργηθούν κοινά σχέδια. Πρόσφατα επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των κρατών αυτών σχετικά με το μεταναστευτικό. Αυτό μπορεί να γίνει και με το αέριο. Όσον αφορά την Ευρώπη, πρέπει να εισακούει τα αιτήματα της Βουλγαρίας. Αλλά για να γίνει αυτό, τα βουλγαρικά μηνύματα πρέπει να είναι πιο σαφή και περιεκτικά".

Στην συνδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης η τουρκική άποψη για την υποδομή αερίου. Σύμφωνα με τον δρ Βόλκαν Γιοζεμίρ, η Τουρκία πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, όσον αφορά το αέριο και όχι μόνο αυτό. Πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία και την Ευρώπη, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο κ. Γιοζεμίρ τόνισε, ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για τουρκικό κέντρο διανομής, αλλά μόνο για ρωσικό διάδρομο αερίου μέσω της χώρας.

Ο δρ Φεντερίκ Γουίλιαμ Ένγκνταλ, Αμερικανός γεωπολιτικός αναλυτής και γνωμοδότης στρατηγικών κινδύνων, συνόψισε την κατάσταση στην Ευρώπη και τις συνέπειες για τη Βουλγαρία: "Αυτή τη στιγμή η απόφαση της Γερμανίας να υποστηρίξει το "Δυτικό ρεύμα", που ανακοινώθηκε πριν μερικές εβδομάδες, προσφέρει διαφορετική εναλλακτική από το "Τουρκικό ρεύμα" και το "Νότιο ρεύμα", που η Βουλγαρία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό η Βουλγαρία θα μπορεί να λάβει ακριβότερο ρεύμα από την Δυτική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, εκτός δεν πετύχουμε ειρήνη στην Μέση Ανατολή και την Συρία. Η ιδέα, ότι μπορεί κανείς νε κερδίσει από έναn πόλεμο, δεν είναι σωστή,. Κανείς δεν κερδίζει τίποτε. Εάν μπορούν να επιτευχθούν διπλωματικές λύσεις μεταξύ των παικτών, τότε τα πράγματα θα φαίνονταν πολύ διαφορετικά για χώρες σαν τη Βουλγαρία. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ ασταθή λόγω του πολέμου".