Το Ηλεκτροκίνητο Αυτοκίνητο Δεν Είναι Χίμαιρα, Αλλά Λογική Επένδυση και στη Βουλγαρία

Το Ηλεκτροκίνητο Αυτοκίνητο Δεν Είναι Χίμαιρα, Αλλά Λογική Επένδυση και στη Βουλγαρία
energia.gr
Σαβ, 7 Νοεμβρίου 2015 - 02:09
Πραγματικά εφαρμόσιμες ιδέες που να βοηθούν στην μείωση των μποτιλιαρισμάτων υπάρχουν και πλέον λειτουργούν σε πολλές χώρες. Ενθαρρύνεται η χρήση ενός αυτοκινήτου από περισσότερους χρήστες και δημιουργούνται ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας σαν αυτές των λεωφορείων, κάποιες εταιρείες αμείβουν επιπλέον τους υπαλλήλους τους αν χρησιμοποιούν ποδήλατο

Πραγματικά εφαρμόσιμες ιδέες που να βοηθούν στην μείωση των μποτιλιαρισμάτων υπάρχουν και πλέον λειτουργούν σε πολλές χώρες. Ενθαρρύνεται η χρήση ενός αυτοκινήτου από περισσότερους χρήστες και δημιουργούνται ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας σαν αυτές των λεωφορείων, κάποιες εταιρείες αμείβουν επιπλέον τους υπαλλήλους τους αν χρησιμοποιούν ποδήλατο. Στην Βουλγαρία υπάρχει καμπάνια για την προώθηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που είναι πιο ωφέλιμα για το περιβάλλον.

"Το κίνητρο για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν βενζίνη με ηλεκτροκίνητα είναι συνδυασμός οικονομικού οφέλους και ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος", λέει σε συνέντευξή του για την Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο πρόεδρος της Βουλγάρικης Ένωσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, Άγγελ Νικόλοφ. "Η αρχική υψηλότερη τιμή των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων εξουδετερώνεται από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.Εκτός αυτού, η εξυπηρέτηση είναι φθηνότερη".

"Τα ηλεκτροκίνητα κοστίζουν πράγματι περισσότερα, αλλά έχουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων – για 100 χιλιόμετρα ξοδεύουν ηλεκτρισμό κόστους 2 λέβα περίπου, δηλαδή είναι σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο να ξοδεύει ένα λίτρο βενζίνη για την ίδια απόσταση. Από την άλλη τα ηλεκτροκίνητα είναι πιο οικονομικά στην συντήρηση – υπολογισμοί δείχνουν πως μπαίνουν στο συνεργείο αφού έχουν διανύσει 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο, που αναλογεί σε περίπου 55 χιλιόμετρα την μέρα", διευκρινίζει ο κ. Νικόλοφ.

Για την ενθάρρυνση των πολιτών να χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα οι βουλγάρικοι δήμοι δημιουργούν μια σειρά διευκολύνσεεων – οι χρήστες δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και παρκάρουν δωρεάν στο κέντρο της Σόφιας και των άλλων μεγάλων πόλεων. Από την άλλη η Βουλγάρικη Ένωση Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων σκοπεύει να εγκαταστήσει στην πρωτεύουσα 5 ηλεκτρικούς σταθμούς στους οποίους τα ηλεκτροκίνητα μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες τους δωρεάν, υπάρχουν σχέδια να εγκατασταθούν τέτοιοι σταθμοί και στην Εθνική οδό "Θράκη". Ο χρόνος φόρτισης είναι γύρω στη μισή ώρα και από την Ένωση υπολογίζουν πως οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων θα φτάνουν από τη Σόφια ως το Μπουργκάς με δύο φορτίσεις.

Στην πρωτεύουσα Σόφια, στο Πλόβντιφ, τη Βάρνα και το Μπουργκάς υπάρχουν ιδέες και για την ενοικίαση ηλεκτροκίνητων οχημάτων έτσι ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για τα πλεονεκτήματα τους αλλά και να τα δοκιμάσουν έτσι ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται πως θα μπορούσαν να τα αποκτήσουν.