Ισχυρή Δέσμευση της ΕΕ για Αύξηση της Βοήθειας για το Κλίμα Στις Αναπτυσσόμενες Χώρες

Ισχυρή Δέσμευση της ΕΕ για Αύξηση της Βοήθειας για το Κλίμα Στις Αναπτυσσόμενες Χώρες
energia.gr
Τετ, 11 Νοεμβρίου 2015 - 09:25
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικροτεί τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα τα προσεχή έτη, όπως επιβεβαιώθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικροτεί τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα τα προσεχή έτη, όπως επιβεβαιώθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN).

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη διέθεσαν χρηματοδότηση 14,5 δισ. ευρώ το 2014 για να βοηθήσουν τις πλέον φτωχές και ευάλωτες χώρες να μειώσουν τις ανθρακούχες εκπομπές και να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια επιπλέον σημαντική αύξηση η οποία αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί στο ποσό των 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ που τέθηκε το 2009 ως στόχος για την ετήσια διοχέτευση κονδυλίων από τις αναπτυγμένες προς στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα, συντονιστικό ρόλο κατά τη διαδικασία αυτή, και συνεχίζει να είναι ένας από τους κυριότερους χορηγούς μέσω των διεθνών αναπτυξιακών ταμείων της. Το διάστημα 2014-2020, τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού της ΕΕ θα διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων δήλωσε: «Η ΕΕ επιβεβαίωσε σήμερα ότι είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στη χρηματοδότηση για το κλίμα. Ενόψει της σημαντικής συνάντησης COP21, παρέχουμε σημαντική χρηματοδοτική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, σήμερα καθορίσαμε σαφείς αρχές ώστε να γίνει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη η χρηματοδότηση για το κλίμα: ο καθένας πληρώνει το μερίδιο που του αναλογεί, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες δυνατότητές του, επιτυγχάνεται η πλήρης συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω της διασφάλισης κατάλληλου ευνοϊκού περιβάλλοντος, και τα κονδύλια διοχετεύονται στις πλέον ευάλωτες χώρες.»

Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε,  επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, τόνισε:«Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το διάσκεψη COP21 στο Παρίσι, τα σημερινά νέα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα και το μήνυμα είναι πολύ σαφές: η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί ως ο μεγαλύτερος παγκοσμίως χορηγός χρηματοδότησης για το κλίμα, και μάλιστα δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας. Όπως έδειξε πολύ καθαρά η έκθεση του ΟΟΣΑ πρόσφατα, ο πλανήτης βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου των 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τις τελευταίες εβδομάδες έντονων πολιτικών ζυμώσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία στο Παρίσι. Ήρθε πλέον η στιγμή να μετατρέψουμε την πολιτική βούληση που είδαμε πρόσφατα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.»

Ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός στο Παρίσι, η Επιτροπή χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών να συνεχίσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα υπέρ των φτωχότερων, πιο ευάλωτων και σε μεγαλύτερη ανάγκη κρατών και μετά το 2020, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

Η Επιτροπή επίσης υποστηρίζει την ανάγκη να σταλεί κατά τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού ένα ισχυρό μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα ώστε αυτός να στραφεί προς επενδύσεις χαμηλών εκπομπών και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή. Η χρηματοδότηση για το κλίμα πρέπει να υποστηρίζεται από ευνοϊκό περιβάλλον, όπως, μεταξύ άλλων, κατάλληλα εθνικά αναπτυξιακά σχέδια, στρατηγικές για το κλίμα, πολιτικές, εργαλεία, μηχανισμούς και ρυθμιστικά πλαίσια για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι υπουργοί τονίζουν την ανάγκη γι αύξηση των επενδύσεων σε ανάπτυξη με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, την ανάγκη για σταδιακή κατάργηση των επενδύσεων υψηλών ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και τη σημασία της τιμολόγησης των ανθρακούχων εκπομπών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω διάφορων εργαλείων όπως η θέσπιση ρυθμίσεων, το σύστημα εμπορίας εκπομπών και η φορολόγηση των ανθρακούχων εκπομπών.

Η Επιτροπή εκφράζει μαζί με το ECOFIN την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Πολιτική (CPI), που δείχνουν ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι αναπτυγμένες χώρες κινητοποίησαν συνολικά 62 δισ. δολάρια ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση για το κλίμα το 2014, από 52 δισ. δολάρια ΗΠΑ που είχαν διαθέσει το 2013. Ωστόσο, θα χρειαστούν μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου οι αναπτυγμένες χώρες να επιτύχουν τον κοινό στόχο των 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ που έχουν θέσει για το 2020.

Ιστορικό

Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στη χρηματοδότηση για το κλίμα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν διαθέσει πάνω από τα μισά δημόσια κονδύλια για το κλίμα, αφότου τέθηκε ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, το 2009. 

Το διάστημα 2007-2013, οι μηχανισμοί της ΕΕ για τη δημόσια-ιδιωτική χρηματοδότηση βοήθησαν στη δημιουργία επενδύσεων αξίας 25 δισ. ευρώ σε έργα για το κλίμα σε αναπτυσσόμενες χώρες. 

Τα επόμενα χρόνια, η αυξημένη χρηματοδότηση που θα διαθέσει η ΕΕ μέσω αυτών των μηχανισμών εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.