Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε την Τετάρτη για αυστηρότερους κανόνες φορολόγησης κατά την ταξινόμηση εταιρικών αυτοκινήτων και μείωσε το ανώτατο όριο για τις πληρωμές σε μετρητά
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε την Τετάρτη για αυστηρότερους κανόνες φορολόγησης κατά την ταξινόμηση εταιρικών αυτοκινήτων και μείωσε το ανώτατο όριο για τις πληρωμές σε μετρητά.

Σύμφωνα με το σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση, οι εταιρείες θα είναι σε θέση να λάβουν ως επιστροφή μόνο μέχρι το 70% του ΦΠΑ επί της τιμής αγοράς του οχήματος, εφόσον το χρησιμοποιούν για προσωπικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι επιχειρήσεις που αγοράζουν αυτοκίνητα αξίας άνω των 5.000 Λέβα (2.500 ευρώ) θα πρέπει να υποβάλουν πρόσθετα δικαιολογητικά  προς την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων (Εφορία)  για να αποδείξουν ότι χρησιμοποιούν τα οχήματα μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής τους.

Η αλλαγή έχει ως στόχο να αποτρέψει την καταχώριση αυτοκινήτων στις εταιρείες που δεν χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για επαγγελματικούς σκοπούς.

Εφ’ όσον τα οχήματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς της επιχείρησης τότε επιτρέπεται η πλήρης επιστροφή του ΦΠΑ που καταβάλλεται επί της τιμής αγοράς του οχήματος - μια επιλογή που δεν υπάρχει για την ταξινόμηση αυτοκινήτων στο όνομα φυσικών προσώπων.

Μια άλλη τροποποίηση του νόμου θα μειώσει το μέγιστο ποσό των πληρωμών με μετρητά στη Βουλγαρία σε 5.000 από 15.000 Λέβα που είναι σήμερα.

Οι προτεινόμενες αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας θα γίνουν νόμος του κράτους μετά από μια δεύτερη και τελική ανάγνωση. Έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ από την αρχή του επόμενου έτους.

(balkans.com)