Η συνάντηση των Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου πριν την έναρξη των συνεδριάσεων της ολομέλειας των ηγετών της G20. Η συζήτηση διήρκησε περίπου μισή ώρα. Όπως ανέφερε ο βοηθός του ρώσου ηγέτη Γιούρι Ουσακόφ, Πούτιν και Ομπάμα συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και στην Ουκρανία

Η συνάντηση των Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου πριν την έναρξη των συνεδριάσεων της ολομέλειας των ηγετών της G20. Η συζήτηση διήρκησε περίπου μισή ώρα. Όπως ανέφερε ο βοηθός του ρώσου ηγέτη Γιούρι Ουσακόφ, Πούτιν και Ομπάμα συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και στην Ουκρανία. Στη Συρία δόθηκε περισσότερη προσοχή, όπως διευκρίνισε. Απαντώντας στην ερώτηση για το αν στάθηκε εφικτό οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ να προσεγγίσουν τις θέσεις τους για τη Συρία, ο ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε διπλωματικά ότι οι στρατηγικοί στόχοι Ρωσίας και Αμερικής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας βρίσκονται εγγύτατα, αλλά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στην τακτική.

Η ολοκλήρωση της έρευνας για τη συντριβή του Α321

Στο περιθώριο της συνόδου, σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για την πορεία της έρευνας της πτώσης του ρωσικού πολιτικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο. Ο ρώσος ηγέτης είπε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της μελέτης του υλικού». Για το ίδιο θέμα ο γραμματέας Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στις 16 Νοεμβρίου ότι καμιά από τις εκδοχές της συντριβής του αεροπλάνου δεν απορρίπτεται ακόμη. Εξάλλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ολέγκ Σιρομόλοτοφ, είχε αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αίτια της καταστροφής.

Η αναγέννηση του Turkish Stream

 

Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε στην Αττάλεια ότι το πρόγραμμα Turkish Stream, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από την επιφάνεια της Μαύρης θάλασσας, μπορεί να υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο, αφότου υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία. Εν τω μεταξύ τον Ιούλιο τα ΜΜΕ έγραφαν για ουσιαστικό πάγωμα αυτού του προγράμματος από πλευράς Gazprom, λόγω των διαφωνιών με την τουρκική πλευρά σχετικά με το κόστος του ρωσικού αερίου. Η Άγκυρα επιμένει να καρπωθεί μια έκπτωση 10%. Στην Αττάλεια ο Μίλερ αιτιολόγησε τη δυνατότητα ταχείας υλοποίησης του Turkish Stream με το ότι η διαδρομή του συμπίπτει κατά 70% μ’ εκείνη του South Stream, για τον οποίο είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες μελέτες. Όπως πληροφόρησε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν στο περιθώριο της συνόδου το θέμα της υλοποίησης του Turkish Stream. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες για την επίτευξη της διακρατικής συμφωνίας θα συνεχιστούν όταν σχηματιστεί η κυβέρνηση στην Τουρκία, στην οποία πρόσφατα διεξήχθησαν κοινοβουλευτικές εκλογές.

Σύνδεση Ουκρανίας και ΕΕ

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, κατά τις συνομιλίες των ηγετών της Ρωσίας και της Γερμανίας, συζητήθηκε λεπτομερώς το θέμα της έναρξης ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, ανέφερε ο Πεσκόφ. Όπως δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του ρώσου προέδρου, «δυστυχώς οι επαφές μας με τους Ευρωπαίους και τους Ουκρανούς δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι συνέπειες από την ισχύ αυτής της συμφωνίας (σύνδεσης Ουκρανίας και ΕΕ) εξακολουθούν για την ώρα να είναι αρνητικές. Αλλά και οι προσπάθειες να συζητηθούν διεξοδικά αυτά τα προβλήματα δεν έχουν στεφθεί από επιτυχία». Η Μόσχα έχει διακηρύξει επανειλημμένα ότι η συμφωνία σύνδεσης στην παρούσα μορφή της θίγει τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα. Στις 30 Οκτωβρίου ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ δήλωσε ότι σε απάντηση στην έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου 2016 «θα ενισχύσει την τελωνειακή και δασμολογική προστασία της σε σχέση με την Ουκρανία».

Οι … γάτες

Παράλληλα με τις δηλώσεις των μετεχόντων στη σύνοδο, την προσοχή των ΜΜΕ που κάλυπταν το γεγονός, τράβηξαν τρεις γάτες, οι οποίες βρέθηκαν σε μια από τις πλατφόρμες της συνόδου. Οι κάμερες έπιασαν το πώς αρχικά δυο από αυτές πέρασαν γρήγορα με φόντο τις σημαίες των κρατών, και λίγο αργότερα την άλλη ν’ ακολουθεί το παράδειγμά τους.

(Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ)