Στα 392 GW μπορεί να φτάσει η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας στην ΕΕ το 2030, σύμφωνα με το Σενάριο Υψηλών Στόχων ( High Scenario) της EWEA, εκ των οποίων τα 294 MW θα είναι χερσαία και τα 98 υπεράκτια

Στα 392 GW μπορεί να φτάσει η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας στην ΕΕ το 2030, σύμφωνα με το Σενάριο Υψηλών Στόχων ( High Scenario) της EWEA, εκ των οποίων τα 294 MW θα είναι χερσαία και τα 98 υπεράκτια. Η πρόβλεψη αυτή είναι κατά 23% υψηλότερη από αυτή του Κεντρικού Σεναρίου ( Central Scenario) της Ένωσης των Αιολικών της Ευρώπης και, διατυπώνεται στην νέα της έκθεση με τίτλο «Στοχεύοντας Ψηλά» (“ Aiming High”), που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Νοέμβριο.

Στο Σενάριο Υψηλών Στόχων της EWEA, ο κλάδος των αιολικών θα δημιουργήσει στην Ευρώπη ως το τέλος της επόμενης δεκαετίας 366.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους 591 δις ευρώ, έναντι 334.000 νέων θέσεων εργασίας και 474 δις ευρώ στο Κεντρικό Σενάριο.


Το 2014 εγκαταστάθηκαν στην 11.791 νέα MW αιολικών – περισσότερα από ό, τι σε άνθρακα και φυσικό αέριο μαζί. Σήμερα η αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 10,2% της ζήτησης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ενώ στο τέλος του περασμένου έτους η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών ανερχόταν σε 128,8 GW.

 

H νέα έκθεση της EWEA ποσοτικοποιεί τις επιπτώσεις των δύο σεναρίων (High Scenario - Central Scenario), που είχε διατυπώσει στην προηγούμενη φετινή της έκθεση με τίτλο “Wind Energy Scenarios for 2030” («Σενάρια Αιολικής Ενέργειας για το 2030»). Στο Κεντρικό Σενάριο, η ΕΕ μόλις που μπορεί και καλύπτει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους του 2030. Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, τα αιολικά θα καλύψουν λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης σε ηλεκτρισμό στην Ευρώπη. Πιο σημαντικό συμπέρασμα αυτού του σεναρίου είναι πως η εφαρμογή του θα προκαλέσει την αναβολή πολλών επενδύσεων από αυτές που απαιτούνται ώστε η ΕΕ να καταφέρει να εκπληρώσει μακροπρόθεσμα τους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αντίθετα, το Σενάριο Υψηλών Στόχων ( High Scenario) της EWEA σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά την μείωση των εκπομπών, την ενεργειακή ασφάλεια και την μακροοικονομική σταθερότητα.

Στο σενάριο αυτό, το 53,7% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2030 θα προέλθει από τις τεχνολογίες ΑΠΕ, με τα αιολικά να αντιπροσωπεύουν το 28,2% της συνολικής ζήτησης. Βάσει του High Scenario της EWEA θα αποσυρθούν 111,6 Mt διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, θα υπάρχει ένα καθαρό πλεόνασμα νέων επενδύσεων 13 δις ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ από την αυξημένη αξιοποίηση των αιολικών και των ΑΠΕ γενικότερα.

Όπως σημειώνει η EWEA στον πρόλογο της έκθεσης «Στοχεύοντας Ψηλά» (“ Aiming High”), μία πιθανή συμφωνία στο Παρίσι στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα τον επόμενο μήνα, θα αποτελέσει μόνο την αρχή μίας μακράς πρόκλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, μέσα από την εφαρμογή των στόχων που έχουν διατυπώσει τα κράτη στα δεσμευτικά έγγραφα που έχουν ήδη καταθέσει. Αυτό θα ανοίξει αγορές για τις ΑΠΕ και άλλες τεχνολογίες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, ενώ, όσον αφορά τα αιολικά, η EWEA τονίζει ότι αυτά αποτελούν την πιο αποτελεσματική, από πλευράς κόστους, τεχνολογία αυτού του είδους.