Άλλο ένα σημάδι της στροφής των εταιρειών κοινής ωφέλειας της Ευρώπης προς τις ΑΠΕ αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της ιταλικής Enel να επαναποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Enel Green Energy, μέσω έκδοσης μετοχών αξίας 3,1 δις ευρώ

Άλλο ένα σημάδι της στροφής των εταιρειών κοινής ωφέλειας της Ευρώπης προς τις ΑΠΕ αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της ιταλικής Enel να επαναποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Enel Green Power, μέσω έκδοσης μετοχών αξίας 3,1 δις ευρώ.

Για κάθε μία από τις μετοχές της Enel Green Energy, οι μέτοχοι θα λάβουν το 0,486 της μετοχής της μητρικής Enel Group, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, με την συμφωνία η Enel Group θα αποκτήσει ξανά το υπόλοιπο 30% της Enel Green Energy. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 η πώληση της θυγατρικής της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφελείας είχε αποφέρει 2,26 δις ευρώ.

Ωστόσο, δε δηλώνουν όλοι οι μέτοχοι της Enel Green Energy ικανοποιημένοι από τη συμφωνία. Όπως παρατηρούν αναλυτές της αγοράς, η Enel όχι μόνο δεν κατέβαλε στους μετόχους της Enel Green Power μία τιμή ανάλογης αξίας για τις μετοχές τους, αλλά δεν τους άφησε και καμία άλλη επιλογή παρά να αποδεχθούν τη συμφωνία.

Η συμφωνία θα τεθεί υπό την έγκριση των μετόχων των δύο εταιρειών σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 11 Ιανουαρίου 2016.

Με την εξαγορά, η Enel Green Power και οι ξένες θυγατρικές της θα αποτελέσουν 100% θυγατρικές της Enel Group, ενώ η ιταλική εταιρεία του κλάδου των ΑΠΕ θα αποσυρθεί από τα ταμπλό του χρηματιστηρίου.